Samsung Galaxy Note Edge @ IFA 2014

By  | 

samsung-note-edge-2

 

A Galaxy Note 4 mellett a nap legizgalmasabb bejelentése a Samsungtól a Galaxy Note Edge volt, ami első ránézésre a nemrég nagy hullámokat vert Galaxy Round hajlított kijelzős okostelefon után a következő figyelemfelkeltő prémium termék lehet a jövőben. A phablet a Galaxy Note 4 prémium változatának is tekinthető, hiszen a flagship Note 4 szinte minden paraméterével rendelkezik: hasonlóképp 16 megapixeles a kamerája, jár hozzá az S-Pen-t vezérlő stylus, a processzora ugyanúgy Snapdragon 805-ös, kijelzője Quad HD+ AMOLED típusú, akkumulátora pedig egy picit lightosabb, 3000 mAh-s. Az egyetlen jelentős különbség a telefon jobb oldalán figyelhető meg, ahol a képernyő szabályosan lebukik és elhajlik az okostelefon oldalsó keretén.

edge

A lehajlított szél a Note 4 5.7 inches kijelzőjéhez képest itt 5.6 inch-esre zsugorítja a főképernyőt, viszont maga a phablet mérete legalább csak minimális mértékben változott, 3,8 mm-el szélesebb és hosszúságban 2,2 mm-el rövidebb. Értelemszerűen a bekapcsológombot a Samsung a jobb oldalról felülre mozgatta át a figyelemfelkeltő képernyőcsík miatt, aminek a funkciója a tőzsdékről is ismerős információs tickerhez hasonlítható, a megszokott swipe-mozdulatokkal Twitter-bejegyzések, meccseredmények, hírek, időjárás-előrejelzési információk és persze tőzsdeindexek olvashatók majd rajta, sőt egyfajta tálcaként is funkcionálhat, ahova a legfontosabb alkalmazásokat pakolhatjuk és nyithatjuk meg gyorsan.

Samsung_Galaxy_Note_Edge_1-0fb989ed5416606c

Többek között a kamera-alkalmazás és az S-Note jegyzetelős app is az oldalcsíkra helyezi át a szerkesztőfunkciókat, hogy minél kevesebb zavaró elem jelenjen meg a főképernyőn. Stand-by módban az alacsony energiafogyasztású Night Clock üzemmód jeleníti meg az időt és az egyes értesítéseket, ami különösen jól jön akkor, amikor este már semmi kedvünk emelgetni a telefont.

samsung-galaxy-note-edge-2

A fejlesztőknek annyi nehézségük lehet az új Galaxy Note Edge-el kapcsolatban, hogy az új ticker-rész miatt külön SDK-t kell használniuk az infocsíkot kihasználó appok lefejlesztéséhez, ami így kicsit lelassíthatja az új alkalmazások megjelenését. Bár maga az ötlet még nem teljesen kiforrott és az árazásáról sem sokat tudni, lehetséges, hogy egy éven belül már bőven lesz létjogosultsága ennek az infocsíkos koncepciónak.