Robotzsokék teveháton a rabszolgaság ellen

By  | 

[agent.ai] Az Egyesült Arab Emirátusokban sikeresen tesztelték azt a robot-zsoké rendszert, ami egy tevén ülve irányítja az állatot. A robot-zsokéval helyettesíteni szeretnék azokat az erőszakkal elrabolt és átcsempészett gyermekeket, akiket erre a célra alkalmaztak. 
A Közel Keleten nagyon népszerűek a lóversenyekhez hasonló a teve-versenyek. A teve-zsokéknál is előny jelent a kis termet és a kevés súly, így sajnos az Öböl-államokban bevett gyakorlat, hogy Bangladesből, Sri Lankából és Pakisztánból elrabolt és átcsempészett gyermekeket használtak fel erre a feladatra. Egyes becslések szerint 40 000 gyermek sínylődik rendkívül rossz körülmények között távol a szüleitől.
Az emberjogi szervezetek és az USA Külügyminisztériumának a nyomására a qatari és az egyesült emirátusi kormány betiltotta a gyerek-zsokék alkalmazását március 31-ei hatállyal. Az EAE és Qatar kormánya több mint két éve kidolgozott egy fejlesztési programot a gyerekek robotokkal való helyettesítésére. A fejlesztés egyik fő támogatója az Emirátusok elnöke, Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahayan volt, aki maga is nagy rajongója a versenyeknek. Idén Árpilis 10-én tartották az első nyilvános tesztelést.
A tulajdonosok a pálya széléről távirányítóval vezérlik robotokat, amik mechanikusan hatnak az állatokra: zabolázzák, illetve ütik őket. A rendszert egy meg nem nevezett svájci cég fejlesztette ki 1,37 millió dolláros költségen, és egy darab hozzávetőleges ára 5500 dollár lesz. Első körben 100-at rendeltek.