A-Rix – GPS alapú taxióra

By  | 

Igaz, hogy van egy-két elvetemült taxis, de általánosságban nem rossz a helyzet, ha az egyetlen alapszabályt betartjuk: utcán nem szállunk be jelöletlen vagy valami egzotikus logóval ellátott taxiba, hanem minden esetben telefonon rendeljük az autót kedvenc szolgáltatónktól és nagyívben elkerüljük a buherált órával a zsebünkre utazó mezitlábas taxismaffiát. Indiában, Thaiföldön, ahol az egyik legjobb közlekedési eszköz a Tuk-Tuk a fogyasztóvédelem által bemért, hitelesített, plombázott órára ne számítsunk. Ha van, az is azt számolja csak, hogy hányszor fordult a kerék. Lehet, hogy akkor járunk jobban, ha az óra nem is megy, hanem előre alkudjuk ki az árat. Bár az ottani árszínvonalon, ha durván becsapnak, akkor is olcsóbban utazunk, mint itthon bármelyik társasággal.

Siddharth Vanchinathan indiai dizájner megpróbálkozik a lehetetlennel és a kiszolgált villanyórákból és egyéb sufni tuning megoldásokból összehekkelt mérőórákat szeretné uniformizálni egy abszolút hi-tech a kor követelményeinek, mind a technológiai, mind design szempontból megfelelő kütyüvel.

 

GPS és stopper lapul benne, így precízen méri a megtett távon és eltelt perceket. A GPS infók alapjánszöveges kiírja melyik utcában hasítunk éppen és természetesen az összeg is látszik, jó nagyban. A peremén körbelépdelő sárga szagatott vonal egy (vagy száz) helyi pénzegységet jelöl, attól függően melyik országban üzemel a kütyü.

Továbbgondolva és némileg egyszerűsítve a dolgot, inkább egy taxióraként üzemelő mobilos alkalmazásnak lenne haszna, mely elsősorban GPS-képes okostelefonokon lenne igazán hasznos. Induláskor lenullázzuk, beütjük a km és a várakozi díjat, a távolságot, perceket méri a mobil, majd érkezéskor megállítjuk a saját ellenőrző eszközünket és összehasonlítjuk a taxiórán látható Ft összeggel. Remek vitákra kínál alkalmat.
Illetve bepattinthatjuk saját autónkba is, ha van hozzá arcunk, akkor ismerősök fuvarozáséért is kérhetünk pénzt, de legalábbis megmutathatjuk mennyi lett volna az út taxival.


Poll:
Ha taxi, akkor melyik társasággal utazol szívesen? Durva taxis sztorik jöhetnek kommentbe.