iPad – Steve bemutatta az Apple tabletjét

By  | 

Steve Jobs ma ünnepélyes keretek között leleplezte a nyár vége óta várva várt tabletet, melyről már majdnem minden infó kiszivárgott és egész pontosan, de azért marad még pár meglepetés.

Az Apple új érintőképernyős kütyüje az iPad átmenet egy netbook és az iPhone/iPod Touch között, egy XXL-es iPhone vagy tablet (PC) kategorizálja mindenki ahogy szeretné, illetve még az oly népszerű digitális könyvolvasókkal is versenybe állítható, igaz az e-ink kijelző azért szemkímélőbb hosszútávon, mint az iPad, amúgy gyönyörű LED-es képernyője.

Funkcióit tekintve, amit eddig is sejteni lehetet: web böngészés, email, multi-touch érintőképernyő, virtuális billentyűzet, fotó- és videónézegetés, YouTube, iTunes elérés, Google Maps, alap szervező (jegyzet, naptár, névjegyek, határidőnapló stb.) alkalmazások stb.

Ami picit új: iBooks. Alkalmazások és zenék után digitális könyvesboltot is nyitott az Apple (öt nagy partnercéggel leszerződve) és ezzel megvetette a lábát a karácsonyi szezonban robbanásszerű növekedések indult digitális könyv/olvasó piacon is. Természetesen mindezt Apple designban. A coverflow zenelapozgatás után a könyvek stílszerűen egy virtuális könyvespolcon jelennek meg.

Aztán, ami sejthető volt, de nem biztos, viszont okos húzás: az iPad kompatibilis az AppStore teljes 140 000-es kínálatával, ez a masszív szoftverbázis biztos nagyban segíteni fogja a kütyü terjedését. Igaz a megoldás jelenleg kicsit félmegoldás, mivel vagy negyedképernyőnyi méretben nézzük a kijelző közepén, vagy kitesszük full-screenre, viszont minőségromlással, 2x méretű pixelekkel, de szerintem 3 hónap sem kell ahhoz, hogy az alkalmazások nagy részét készítőik iPad felbontású megjelenítőre is optimalizálják, hiszen ezzel saját eladásiakt növelhetik.

Fizikai megjelenés, speckó: 9,7 collos háttérvilágított 1024*768-as LED kijelző (fura, hogy nem egy szélesvásznúbb mondjuk 1280*720-as HD felbontást választottak). A4-A5 közötti méret. 24*19*1,3 cm, 680 g. 16-32-64 GB memória. 1GHz-es új Apple A4 alacsony fogyasztású proci. Egy aksitöltéssel 10 óra videó, web, zene, akció, készenléti állapotban pedig hetekig bírja állítólag. Ami az érzékelőket illető gyorsulás mérő és fényérzékelő szenzor került bele.

Ami a lehetséges hálózati funkciókat illeti „n” szériás WiFi, Bluetooth és egyes modellekben 3G kapcsolat áll rendelkezésre. Ez utóbbiban trükk a nem standard méretű SIM-kártya, így a ki-lockololások, hekkelések sokkal jobban kontrol alatt tarthatóak. Harminc dollár (5690,- Ft) körül várható a tengerentúlon a korlátlan 3G internet havidíja.

Ami a kiegészítőket illeti, vehetünk hozzá egy a dokkolóra csatlakoztatható valós billentyűzetet, csinos apple logós védőtokot és jó pár csatlakozót.

Az ártáblázat pedig kevésbé elszállt, mint várható volt, igaz ezek az amerikai árak, Európában és főleg idehaza lényegesen vaskosabb árcetlikre számíthatunk. Összes 3×2 modell létezik 16-32-64 GB és csak WiFi ill. WiFi+3G és ezek kombinációi. A belépő modell 16GB+WiFi $499 (93 900,- Ft), míg a legnagyobb tudású 64GB+Wifi+3G $829 (156 900,- Ft).
További fotók videók a tovább után!