Önmagát árulja a kocka

By  | 

Nem, nem egy prostitúcióra kényszerített rendszergazdáról lesz szó, hanem egy hardcore művészi alkotásról. Egy internetre kötött akril kockáról. Deceive and Slaughter!

Egy műtárgy általában jó befektetés. Így gondolta a posztmodern éra egyik legellentmondásosabb filozófusa is, a pár éve elhunyt Jean Baudrillard is a mű egyik ihletője. A másik múzsa minimalista irányzatot képviselő Robert Morris „Box with the Sound of its Own Making” alkotása volt. És hogy mi született ebből?
Az alkotás egy fekete akril doboz formájában öltött testet, mely egy Ethernet kábellel (ráadásul nem is Wi-Fi-n) csatlakozik az internetre. Némi áramkörrel, szoftverrel és mesterséges intelligenciával is felvértezte alkotója. A csalogató „Deceive and Slaughter” névre keresztelt kocka így minden 10 percben ellenőrzi, hogy él-e még eBay-en az önnönmagát áruló aukció. Amennyiben nem úgy automatikusan újat indít el azzal az árral, amivel utolsó tulajdonosa megvette. Eddig követhető?

A szerződéses feltételekben szerepel, hogy az új tulajdonosnak le kell csengetnie a lecsapott összeget, haza kell vinni és rá kell dugnia az internetre, hogy a doboz tovább árulhassa magát és ha valaki ismét lecsapja az adott összegen meg kell tőle válnia.

A kockába az alkotó „művész” Caleb Larsen lehelt lelket, mely ezt követően ezer dolláros (190e Ft) induló áron kezdte el magát árulni pár napja. Első körben $2500-ért kelt el, majd ennyivel indult a második kör, mely most már $4250-nál tart (809 000,- Ft).

Érdekes kísérlet. A műtárgy valóban jó befektetés. Egy festmény vagy ékszer általában hosszú éveket tölt tulajdonosánál mielőtt tovább vándorolna egy magasabb összegért. Jelen kísérletben azonban ez a körforgás olyan mesterséges akceletárokkal lett sokszorosára gyorsítva, mint az interneten cunamiként végigsöprő viral ereje, kombinálva a modern kor aukciós interfészével, ahol még gyorsabban fel lehet srófolni az árakat. Jelenleg hatalmas a kereslet a kockára, aki időbe beszáll és sikeresen nyer egy aukciót több ezer dollárt kaszálhat, de aztán mi van, ha valakinél ottragad a doboz egy eladhatatlan milliós áron? Gyors meggazdagodás? Pilótajáték? Vagy csak egy kis promó az egyébként ingyenesen letölthető „The Value of Nothing” könyvnek? Ha nem felejtjük majd pár hónap múlva ránézünk hogy áll a dolog.
Az aukció aktuális állása itt követhető: Deceive and Slaughter

30 hozzászólás

  1. Cheer

    2010. január 29. péntek at 11:50

    US $6,350.00

  2. Cheer

    2010. január 29. péntek at 11:50

    US $6,350.00