Agyflipper

By  | 

Éppen csak pár napja, hogy beszámoltunk a kínzóeszközzé átalakított Mindflex-ről, tovább folytatódik az agyhullám vezérelt eszközök, játékok térhódítása. A vállalkozó szellemű látogatók a CeBit-en kipróbálhatták a BBCI (Berlin Brain-Computer Interface Group) műhelyében készült agyvezérlet flippergépet. Egyébként ez a kutató csoport volt az, akik a 2005-ös CeBit-en bemutatták a gondolatolvasó szövegszerkesztőt.

A hardware fejre tapasztható része, azaz az elektródákkal tűzdelt úszósapka az elmúlt 5 év alatt sem lett sokkal vállalhatóbb, azonban a kalibrációs szoftver és az élő bemutató nagyon meggyőző, egyben ijesztő is.

Tehát első körben az érzékelőket tartalmazó EEG sapkát helyezik fel a fejünkre, ha kevésbé vagyunk szerencsések, akkor még egy kis nyúlós zselét is bekennek alá, hogy jobb legyen az érintkezés, jelátvitel. Sőt még az orrunkra is kapunk egy csipeszt. Aztán jöhetnek az első tesztek, melyek hasonlóak egy újonnan vásárolt monitor bekalibrálásához. A kijelző közepén lévő célkeresztet kell elmozdítanunk a szoftver által mutatott irányba. Ez annyiból áll, hogy koncentrálunk, hogy „mukodj!”, illetve a jobb és bal kéz mozdítására koncentrálunk, de nem mozdítjuk meg, majd a pointer elindul az adott irányba. A gyakorlási fázis alatt kifejtett agyhullámokat a gép rögzíti, majd a flipper jobb és bal karjára csatlakoztatják, így kéz nélkül, pusztán koncentrációval, agymunkával üldözhetjük a vasgolyót a pályán.
Videó a tovább után!