Origami tatami – padlóból bútort

By  | 

Mivel Japánban minden négyzetcenti kincs, így igyekszenek azt minél ügyesebben kihasználni, már-már művészi szintre fejlesztve a térrendezést, az élhetetlennek tűnő apró lyukak lakhatóvá transzformálását.

A legújabb okosság a Land Peel fantázianévre hallgató bútor koncepció, mely a Kyotói egyetem hallgatója Shin Yamashita munkáját dicséri. Nálunk legfeljebb edzőtermekben találkozunk vele, de a Japán otthonokban még ma is rendkívül népszerű a faltól falig vastag matrac a tatami, melyet “bútorként” is használnak, hiszen az étkezés legtöbbször az alacsony asztaloknál földön, azaz a tatamin ülve történik. Erre a tradícióra épül a trükkös megoldás is.

A tatami lapokat a padló síkjából kifordítva, különböző bútorokat hajtogathatunk össze pillanatok alatt, éppen, amire szükségünk van. Asztal, ülőke, háttámla, tálca, zsámoly, TV állvány vagy lábtámasz, így gyorsan hajtogathatunk hálószobát, nappalit vagy dolgozót. Extraként egy kis állólámpát is tartalmaz a szett, mely akár asztallábként is funkcionálhat.