Cyborg születik – Nikon Media Port UP300x

By  | 

Az elsősorban fényképezőgépeiről ismert Nikon a magyar idő szerint ma hajnali sajtótájékoztatóján egy meglepetéssel szolgáló eszközről rántotta le a leplet. Kezdetben voltak és vannak az utcán magukban beszélő, felhajtott gallérjukba bújva vitatkozó bluetooth headsettel rohangáló elfoglalt emberek, de a Nikon mai bejelentésének köszönhetően hamarosan kéz nélkül internetezhetünk az utcán sétálgatva fejre rögzített mini PC-nkel.

 

Igen, a kameragyártó érdekes területre merészkedik és az eszköz is nehéz bekategorizálni. A Nikon Media Port UP300x jóval túlmutat a Zeiss vagy a Myvu videószemüvegein, viszont teljes funkcionalitású PC headsettől  még messze áll. A cucc leginkább egy mikrofonos fejhallgatóra hasonlít, ahol a mikrofon helyett egy is képernyő lóg be arcba. A specifikáció, funkciólista azonban egész impresszív: 8 GB memória videóknak, zenénknek, WiFi kapcsolat, egy teljes funkcionalitású Flash lejátszást is támogató web-böngésző (!), amiben a kéz nélküli mozgásérzékelős, fejbiccentős technikával nem biztos, hogy könnyű navigálni.

Az alig fél collos 640*480-as kijelző nagyjából egy 3 méterről nézett 50 collos képernyőnek felel meg. Az újratölthető Sanyo “eneloop" elemekkel 2 óra videólejátszást vagy 4,5 óra zenelejátszást bír. Megbírkózik a WMV9, MPEG-1, MPEG-2 videó és az MP3, AAC, WMA9 audio formátumokkal.

Japánban mától kapható 125 000,- Ft-nak megfelelő yenért: UP300x