Toboz doboz – Lombhotel az Északi-sarkkörön

By  | 

Kiskorunkban sokan álmodoztunk valamiféle menedékről, búvóhelyről a kertben, a házban, ami a felnőttek, szülők számára tiltott zóna. Egy sátor, egy házikó, egy barlang, de az abszolút top az a fa tetejére ácsolt és csak létrán vagy kötélhágcsón megközelíthető Tarzan-lak. Persze többségünk ilyet csak a filmekben láthatott.

Erre az érzésre és a természetközeliségre építi koncepcióját a svéd Treehouse hotel. A nem mindennapi szálloda Svédország északi részén fekvő Harads-hoz közel, csupán 60 km-re az északi sarkkörtől fekvő háborítatlan fenyvesben található.

A hotel pár napja nyitotta meg kapuit és jelenleg 4 különleges szobával (a kabin, a kék fenyőtoboz, a fészek és a tükörkocka) várja vendégeit, melyet októberben újabb 2 szoba (az UFO és a szoba kilátással) megnyitása követ majd. A tulajdonosok öt éven belül 24 szobásra szeretnénk bővíteni a kapacitást, úgy hogy minden egyes lakosztályt más-más építész-dizájnerrel terveztetnek.

Ha még nem mondtuk volna: minden szoba a fák tetején helyezkedik el különböző magasságokban, egymástól távol. Az egyedi megjelenések, megoldások ellenére, minden szoba, lakosztály igyekszik minél nagyobb harmóniával a környező fenyvesbe olvadni. Ez legnehezebben a MirrorCube fantázianéven futó 4x4x4 méteres tükörkockáról képzelhető el, de pont a külső borításnak köszönhetően, szinte észrevétlenül búvik meg környezetében.

Tükröződnek rajta a felhők, a napsugarak, a szomszédos fák ágai, a madarak, az egész erdő. Szinte láthatatlan. A tervezők a madarakra is gondoltak, így a tükröződő felület egy speciális filmborítást is kapott, mely a repülő kétlábúak számára látható, így elkerülhetőek a durva koccanásos, vagy frontális ütközéses balesetek. A MirorrCube a hotel legkorábban átadott szobája, melyről már korábban is hallhattunk. A Tham & Videgard építésziroda munkáját dicséri és különlegessége, hogy az egész kockát egyetlen fa tartja középen.

A fészket, a kabint, a tükörkockát vagy bármelyik szobát tüzetesebben megvizsgálva felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan oldották meg a vizes helyiségek kérdését. Hova pottyan a cucc, be van-e csatornázva, hogyan jut fel a víz a fa tetejére, vagy állandóan le kellene mászni, ha hív a természet? Az áram már egyszerűbb kérdés, aki ilyen élményre vágyik TV-t nem néz és inkább kifelé figyel, mintsem a szobában olvasgat, így napelemes jelzőfények bizonyára megteszik. A MirorrCube esetében viszont még az is kérdéses hogyan jutunk fel egyáltalán a dobozba csomagjainkkal.

A tulajdonosok egyébként mindent megtesznek a gyönyörű környezet, és az élővilág megbolygatásának elkerülése érdekében. Minél inkább igyekeznek minimalizálni a Treehouse ökológiai lábnyomát, így a helyi szokásokkal ellentétben például motorosszán túrákat sem szerveznek, kizárólag gyalogosan lehet bejárni a környéket, ahol rengeteg a jávorszarvas, a rénszarvas, sőt a szerencsések (vagy szerencsétlenek) még medvével is találkozhatnak.

A Treehouse hotel megnyitását követően pár nappal már hatalmas az érdeklődés a világ minden tájáról. Elsősorban Európából, de új-zélandi és ausztrál turisták is ott figyelnek a dobogós helyen. Pedig az élmény nem jön olcsón. Egy szoba ára egy éjszakára 80-120 000 forintnak megfelelő svéd korona között mozog.

1 hozzászólás

  1. Vass Imréné

    2013. április 10. szerda at 19:20

    Régen kerestem (tv-ben láttam) végre megnézhettem, ami látványos,szép szinte elképzelhetetlen!