Linux vezérelt házi sörcsap

By  | 

Ismét egy pazar sufnitunning projektről számolhatunk be, melynek szülőhelye egy amerikai kollégiumi szoba. Az egyetemisták által összetákolt szerkezet remek iskolapéldája a keményvonalas kockaság és a világi élvezetek találkozásának, melyből a KegBot született. A KegBot egy Linux alapú sörcsapoló rendszer, ivóazonosítóval és személyreszabott komplex statisztikarendszerrel, melynek valós idejű webes kimenete is van.

Picit elszaladtunk, szóval vissza az elejére. A Keg annyit tesz, mint söröshordó és 56,8 liter nedűnek felel meg. A hordó stílusosan egy szerverszekrénybe kerül pár házilag készített lapka és egy szép köteg vezeték/cső kíséretében. Az egész ki van kötve a netre és akár távoli hozzáféréssel is programozható. Sört azonban csak a lokális hálózaton ad.

A versenyzőket (mert ez ám vereny) sörcsapoláskor iButton-nal lehet azonosítani, így mindig tudni, hogy ki, mikor mennyit ivott és mindezekből pazar statisztika is készül, ami olyanokat is megmond, mint az aktuális véralkohol szint (a sörök mennyiségéből, a versenyző súlyából és a sörök között eltelt időből számolja), a bevitt kalóriamennyiség (hajrá Norbi). Aztán megtekinthetőek még az átlagok és a különböző rekordok: legmagasabb pillanatyni véralkoholszint, leghosszabb ivósession, all-time highscores stb. És mindez realtime kivezetve egy blog-ba. Megtekinthető a listavezető jómunkásember Mikey adatlapja aki már túl van az első betevő hordóján.