Seabreacher X – 260 lóerős fémcápák

By  | 

Valóban megszállottnak kell lennie annak, aki megtervezi és elkészíti egy fehér cápa mechanikus változatát. Rob Innes egy 37 éves, vízisport-fanatikus tervező már 12 éve csiszolgatja mérnöki tudásának gyümölcsét, a Seabreacher X-et. A James Bond-filmeket idéző szerkezetet először csak hobbiból készítette el, de aztán saját vállalkozást alapított, ami azóta is szépen hozza a profitot.

A Seabreacher X-ben sok cápára jellemző külső jegyet meghagytak, például a háton lévő cápauszony, a kitátott állkapocs és az éles fogak is gondoskodnak az élethű megjelenítésről, de az ötméteres monstrumba azért beszereltek egy 260 lóerős motort is, ebben az egyben talán eltér élő társaitól. A víz alatti csúcssebessége 32 km/óra, felszínre érve pedig akár 80 km/órás sebességgel is tud száguldani.

Nem egészen egy tengeralattjárónak kell elképzelni, inkább egy hajó és egy repülőgép keresztezése (a Titanic roncsait pl. nem nagyon lehet megsasolni vele), de tengeribetegeknek egyáltalán nem ajánlják az állandó merülések, ugrások és dőlések miatt. Kétségkívül a legmókásabb tulajdonsága, hogy kb. 3-4 méterre ki tud ugrani a vízből, csak győzze a bent ülő pilóta gyomra. A Seabreacher-t folyamatosan fejlesztik, hogy minél több figurára legyen képes (nagyobb sebesség, 360 fokos fordulat, manőverezés a levegőben, hátraszaltó), és számos kisebb modellt is terveztek mellette (például a delfinszerű Seabreacher J-t), így lassan az összes tengeri hal-palettát lefedik.

Egy-egy modell ára eléri a 60.000 fontot (~20 millió Ft), így alapvetően szórakozni vágyó gazdagoknak szánják, a legtöbb vevő a Közel-Keletről, a Karibi térségből és Dél-Koreából jelentkezik. Néha extrákat is kérnek bele, ilyen többek között a légkondi és a beépített hangszórók, illetve az esetleg unatkozó hátsó utasnak egy ülésbe épített videójáték. Egy normál modell építése mindenesetre 3 hónapig is eltart, miközben 7 ember dolgozik rajta folyamatosan. A tervező szerint így is alig győzik teljesíteni a megrendeléseket, de nincs okuk a panaszra.

Rob Innes egyik álma válna valóra, ha egyszer igazi cápák mellé tudnának csatlakozni a vízben, a megfigyelésük azonban szinte lehetetlen lenne a Seabreacher-rel, mivel elég nagy hangzavart idéznek elő a vízben, így esély sincs a lopakodó üzemmódra, a cápák pedig általában igen félénk természetűek az idegen objektumokkal szemben. Mindenesetre ne nagyon lepődjünk meg, ha a következő nyaralás alkalmával dúsgazdag emberek vezette ugráló fémhalak raját véljük felfedezni a nyílt vízeken.

Videó a tovább után!