Kokaincsempész tengeralattjáró drogbáróknak

By  | 

A dél-amerikai drogbárók már jópár éve fejlesztgetnek különböző speciális járgányokat, melyek szinte észrevétlenül tudnak több tonna kokaint bejuttatni az USA-ba. A hi-tech szerkezetek évről-évre egyre kifinomultabbá válnak. Az eddigi legtutitbb megoldásnak egy tengeralattjáró bizonyult, mely nem is teljesen tengeralattjáró, hiszen egy része azért a vízfelszín felett van, de nem több mint 40-50 cm, így a hullámok között a radarok számára gyakorlatilag észrevehetetlen. A 12-24 méter hosszú vizijárművek egy fuvarral 4-12 tonna púdert tudnak célbjuttatni.

És mindezt ember nélkül a fedélzeten, hiszen a hatalmas csempészuszályok távirányítással működnek. A végállomásokon 5-6 tonna dízel üzemanyagot tankolnak beléjük, a lopakodók 6-12 csomós (10-22 km/h)sebeséggel haladnak. Egy-egy ilyen üvegszálása fél-tengeralattjáró elkészítése közel egy évig tart és kb. 2m dollárba (450 millió Ft) kerül, ami egyáltalán nem tétel, ha azt vesszük, hogy egy-egy szállítmány értéke ennek a százszorosát, a  $200m-t (45 Mrd Ft) is könnyen meghaladhatja.
Az aggályok nem alaptalanok, mi van, akkor, ha a világ egyik legszigorúbban védett országába észrevétlenül lehet bejuttatni ipari mennyiségű kábítószert? Valószínűleg tömegpusztító fegyvereket sem lenne sokkal nehezebb a partok közelébe vinni….