Jön a mobilprocik következő generációja: kétmagos Samsung Exynos 5250

By  | 

A Samsung bemutatta következő generációs mobilprocesszorát, az Exynos 5250-es chipet. Leginkább azért fontos a bejelentés, mert ez lesz az első ARM Cortex-A15 típusú kétmagos 2GHz-es processzor a mobilpiacon, ami a grafikai és egyéb számítási műveleteket jelentősen meggyorsítja majd, egészen pontosan másodpercenként 14 millárd művelet végrehajtására lesz képes, ami kétszer annyi, mint a jelenlegi 1,5 GHz-es órajelű ARM Cortex-A9 chipek esetében.

A processzorlapka felépítése System-on-a-Chip (SoC) jellegű, tehát szinte minden integrálva lesz a chipen, a dél-koreai gyártó szerint ez a 32 nanométeres újfajta gyártástechnológia jelentősen csökkenti majd a chip fogyasztását. Grafikai teljesítményben közel négyszeres fejlődést mutat az előd Mali-MP400-hez képest, és lehetővé válik a 2560×1600 pixelnyi, azaz a WQVGA-felbontás és a sztereó 3D-tartalmak támogatása is, ez a nagy előrelépés különösen jól jöhet a jövőbeli tableteknél.

Előrelátó módon a kétszer 32 bites memóriavezérlő a DDR3-as memóriákat támogatja majd maximálisan 1600 MHz órajellel, ez akár 12,8 Gb/s adatátviteli sebességet is jelenthet, ami mobiltelefonoknál már több mint megfelelő, továbbá a SATA és USB 3.0 vezérlők is integrálva lesznek a lapkán, talán már a közelgő Windows 8-ra gondolva. A sorozatgyártás 2012. közepén indulhat, és az első Exynos-chippel felszerelt telefonokat valamikor szeptemberben vehetjük először kézbe.

4 hozzászólás