Itt a Canon új csúcsmodellje: EOS-1D X

By  | 

A Canon bemutatta a professzionális DSLR gépek következő generációját, az EOS-1D X modellt. Az új fényképezőgép a sebesség, a felbontás és a képminőség kiemelkedő kombinációját nyújtja, így a profik még durvább képeket lőhetnek illetve Full HD minőségű videókat készíthetnek. A csúcsmodell az EOS sorozat 10. generációjához tartozik.

Az EOS-1D Mark IV, és az EOS-1Ds Mark III modell teljesítményét is felülmúló EOS-1D X páratlan használhatóságot és képminőséget nyújt. Az EOS-1D X számos új technológiát és továbbfejlesztett műszaki jellemzőket kínál. Új, teljes méretű, 18,1 megapixeles CMOS érzékelő. Az átalakított architektúra 100–51.200 közötti, akár 204.800-ig bővíthető ISO tartományt kínál, míg a két fokozatos képzajcsökkentést biztosító két DIGIC 5+ processzorral még rendkívül gyenge fényviszonyok között is kiváló, alacsony zajszintű képek készíthetőek.

A nagyobb érzékenységet biztosító új, 61 pontos, nagy látószögű autofókusz rendszer tovább növeli a pontosságot és a sebességet. A fényképezőgép 41 pontos (ebből 5 kettős), kereszt típusú autofókusz rendszere egyedülálló pontosságot biztosít a kép teljes területén. A kifejezetten nehéz témák felvételéhez kialakított új autofókusz előbeállításokkal pedig a fényképezőgép nehéz felvételi körülmények között is megbízható teljesítményt nyújt.

Az EOS-1D X modellben található új RGB fénymérő rendszer kiváló pontosságot eredményez. Az autofókusz rendszerhez saját DIGIC 4 processzorral rendelkező 100.000 képpontos RGB fénymérő érzékelő kapcsolódik. Az érzékelő az arcok és a színek felismerésével biztosítja a megfelelő expozíciós szinteket és a jobb autofókusz-követést.

Az új generációs képfeldolgozási technológiára épülő EOS-1D X az első fényképezőgép, amelyben két DIGIC 5+ processzor található. A normál DIGIC 5 processzornál akár háromszor gyorsabb processzorok óriási mennyiségű képadat kezelésére alkalmasak, miközben csökkentik a kép zajszintjét is. A két processzor az érzékelő 16 csatornás kiírásával együtt – 14 bites A/D konverzióval és teljes körű fényképezőgép-beállítással – akár 12 kép/mp sebességű, teljes felbontású sorozatfelvételt tesznek lehetővé. A Szupergyors üzemmóddal a felvételi sebesség akár 14 kép/mp sebességre növelhető az új zár- és tükörszerkezet pedig csökkenti a zár késését és a tükör elmozdulását, így nagy sebességű felvételkészítésekor is egyenletesen jó minőséget biztosít.

Az EOS-1D X minden olyan hivatásos fotós számára ideális választás, aki az állóképek vagy HD videók készítése során használni szeretné az EOS rendszer széles objektív- és kiegészítő kínálatát. A felhasználók a teljes méretű érzékelővel Full HD (1920x1080p) felbontású videókat készíthetnek, a kézi beállítások teljes kínálatával pedig szabályozhatják az expozíciót, a fókuszt és a képfrekvenciát. Az LCD kijelzőn megjeleníthetők és beállíthatók a hangszintek, így a felvétel minden szempontból teljes mértékben szabályozható.
A két DIGIC 5+ processzornak köszönhetően csökkenthető a moiré hatás is, az EOS mozgókép-rögzítési módja pedig hosszabb felvételt biztosít, és a fájlméret 4 GB-os határértékének elérésekor automatikusan új fájlt hoz létre. A lehető legjobb videó minőséget az új, képen belüli videocodec is biztosítja, amely korlátozza a képadatok tömörítését, így az utómunkálatok során végzett szerkesztéskor több információ áll rendelkezésre.

Az EOS-1D X a klasszikus EOS-1 sorozat korábbi modelljeinél nagyobb, jobban kitapintható gombokat kínál, amelyek szélsőséges körülmények között – például kesztyű viselése esetén – megkönnyítik a beállítások vezérlését. Az érintésérzékeny vezérlőkeréknek és a két többfunkciós vezérlőnek köszönhetően könnyebben módosíthatók a beállítások, a testre szabható funkciógombok segítségével pedig egyéni igényeiknek megfelelően állítható be a fényképezőgép, illetve gyorsan elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és előbeállítások.
A 100%-os méretű keresővel a jelenetek könnyedén megkomponálhatók, az intelligens kereső funkció pedig szükség esetén azonnal megjelenít egy hálót. A nagy méretű, 8,11 cm (3,2”) képátlójú Clear View II LCD kijelző 1014k képpontos felbontást kínál, a tükröződésgátló szerkezet pedig az erős fényben készített felvételeknél megakadályozza a fény tükröződését és a becsillogást. Az edzett üveg borításának köszönhetően a fényképezőgép ellenállóbb a menet közben készített felvételek készítésekor gyakran előforduló ütésekkel és karcolásokkal szemben.
A menürendszerben található átalakított felhasználói felület és súgófunkciók gyorsabbá, egyszerűbbé és könnyebbé teszik a fényképezőgép használatát. A fotósok egy új, külön autofókusz lapon elérhetik és testre szabhatják a gyakori felvételi helyzetekhez és témákhoz használt autofókusz-előbeállításokat, így a felvételek rögzítésére összpontosíthatnak anélkül, hogy folyamatosan a fényképezőgép beállításait kellene módosítaniuk.

Az EOS-1D X kiváló minőségű magnézium ötvözetből készült tartós és könnyű váza védi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaitól és a mindennapi használat során szerezhető sérülésektől. A Canon EOS integrált tisztítási rendszerének legújabb változata a Canon objektívektől átvett technológiát használja, amely az ultrahangos motorokhoz hasonló hullámalapú rezgésekkel még hatékonyabban távolítja el az érzékelőről a port és a szennyeződéseket.
A továbbfejlesztett zárszerkezet jobb tartósságot és 400.000 zárciklust biztosít a fotósok számára, így biztosak lehetnek abban, hogy a fényképezőgép készen áll az ismételt, nagy kihívást jelentő felvételekre. A vezérlők és a borítás illesztései körül található Canon védőtömítések por- és vízállóvá teszik az EOS-1D X fényképezőgépet a Canon időjárásálló EF objektívek használatakor, szélsőséges időjárási körülmény között is.
A csatlakoztatási lehetőségeknek köszönhetően a fotósok gyorsan és biztonságosan küldhetik el az elkészült felvételeket a szerkesztőségnek vagy stúdiónak. Az integrált gigabites Ethernet port még adapter használata nélkül is gyors és megbízható képátvitelt biztosít a helyszíni eseményekről vagy stúdiókból.

Az EOS-1D X modell kompatibilis a világ legnagyobb objektívkínálatával, a Speedlite EX vakukkal és kiegészítők széles választékával, valamint számos EOS kiegészítővel is, így az új váz tökéletesen használható a meglévő EOS-1 sorozatú felszerelésekkel. Az EOS-1D X fényképezőgéppel együtt megjelenő új WFT-E6 –, kis méretű WiFi jeladó –  segítségével akkor is továbbíthatók a felvételek, ha nem érhető el vezetékes kapcsolat. A WFT-E6 segítségével – amely támogatja a 802.11n WiFi szabványt és a külső GPS eszközökhöz való csatlakozáshoz használható Bluetooth kapcsolatot – a képek és videók biztonságosan feltölthetők egy FTP kiszolgálóra vagy DLNA kapcsolaton keresztül megjeleníthetők egy kompatibilis képernyőn.

Az EOS-1D X a GP-E1, új GPS-vevővel is kompatibilis, amellyel a felhasználók helyinformációkat adhatnak az EXIF-adatokhoz, és földrajzilag követhetik a különböző helyeken készült felvételeket. Ez főként a természetfotósok vagy a terepen dolgozó fényképészek számára hasznos, akik a későbbi használatra rögzíteni szeretnék a jelenet helyszínét.

Canon EOS-1D X legfontosabb jellemzői:
•    18,1 MP teljes méretű CMOS érzékelő
•    Akár 12 kép/mp vagy 14 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
•    100–51 200 ISO, akár H:204 800 értékig
•    61 pontos autofókusz rendszer
•    100 000 képpontos RGB AE fénymérés DIGIC 4 technológiával
•    Full HD felbontású 1080p EOS videó
•    Két DIGIC 5+ processzor
•    8,11 cm (3,2”) képátlójú Clear View II 1040k LCD
•    Ethernet port