Fényképezőgép vezetéknélküli objektívvel – WVIL Camera

By  | 

Kompakt digitális fényképezőgépek esetében mindig is a kihajtható kijelzővel rendelkező modelleket preferáltam. Egy szokatlan szögből elkapott pillanat midig ad egy kis pluszt a fotóhoz, anélkül, hogy az utcán le kellene hasalnunk vagy valakinek a nyakába kellene ülni, hogy tömegben is értékelhető kép szülessen.

A díjnyertes tervezőcsapat az Artefact által megálmodott jövőkamera a kihajtható-forgatható kijelző és a cserélhető objektív koncepcióját emeli eggyel magasabb szintre, illetve a digicamen történő képszerkesztés, és az eszközről történő azonnali online megosztás tekintetében kínál új funkciókat. A kamera nevében álló WVIL , a Wireless Viewfinder Interchangeable Lens rövidítése akar lenne, mely a vezetéknélküli keresőre és a cserélhető objektívre utal.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagyméretű érintőképernyővel tervezett 32 MP-es profi tükörreflexes kameráról az objektívet leválasztva, az továbbra is működőképes marad (lásd videó a tovább után). Az objektív és a gép között a valósidejű kommunikációt vezetéknélküli adatátvitel biztosítja. Érdekes elgondolás, bár elsőre olyan hatalmas előnyét nem látom a megoldásnak, hiszen amire képes az 80-90%-ban egy kihajtható kijelzős géppel, illetve az időzítő funkció használatával nagyjából megoldható. Kandikamerázni jó, de például egy modell-fotós felállásban viszont elveszik a lényeg.

A gép funkciói a nagyméretű érintőképernyőjén keresztül érhetőek el. Innen állíthatunk be minden paramétert, akár a fókuszpontokat, kézzel, egyesével vagy hogy HDR módban hány darab kép és milyen léptetésekkel készüljön. A fényképezőgépre  akárcsak egy okostelefonra különböző alkalmazásokat tölthetünk le. Ezek elsősorban képmenedzselő, képszerkesztő és a fotók gyors, hatékony online megosztását támogató applikációk.

Annak ellenére, hogy csak koncepcióról van szó az elképzelés már szabadalmi bejegyzésre várakozik, illetve a tervezőknek a kamera tulajdonságairól, fizikai paramétereiről is nagyon határozott elképzeléseik vannak. Mindezek azt bizonyítják, hogy nem csak kósza ötletről, 3D renderről van szó, hanem egy piacképes termék sejlik mögötte.

Specifikáció: 164.5 x 76.5 x 28.2 mm méretű 300g-os alumínium-magnézium ötvözet váz. Kompatibilitás Nikon F, Canon EF, Micro Four Thirds és Leica M objektívekkel, utóbbihoz adapter szükséges. 5 collos AMOLED érintőképernyő, brutális 1920x1080p full HD felbontással. Belsejében Cortex-A15 ARM Multi-Core CPU ketyeg, ehhez jön 16GB belső memória, mely microSDHC kártyával tovább bővíthető. Kapcsolódás, adatátvitel:  802.11n WiFi, GPS, Bluetooth 2.0, WirelessHD.

Érzékelő: 36 x 24mm Full Frame CMOS, 12-bit A/D converter, 512MB local cache, 6496 x 4872 pixels (31.6 MP!), jpg, RAW. Videórögzítés: 1920 x 1080 @ 24p, 30p, 60i, formátumok: MOV, H.264, AVCHD, sztereó mikrofonnal. A példában szereplő objektív: 28-100mm,  27°- 73°, max: F2.0, min: F18, 18 tagú 13 csoportba rendezett lencsék.

Update: Időközben érkezett egy újabb videó melyen egy fazon a januári CES-en mutogattja az érdeklődőknek a látszólag működőképes prototípust, sőt 1:54-nél megcsörren a telefont, amit kipattintva a fényképezőgép hátlapjával felvesz, aztán el is tűnik.

Videók a tovább után!

13 hozzászólás