Nikon 1 J1 és V1 cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépek

By  | 

[Krisztian Toth] A tükör nélküli cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek egyre népszerűbbek és sikeresebbek. Nem hiába hiszen remekül egyesítik a nagyméretű professzionális DSLR gépek nyújtotta előnyöket: teljesítmény,  képminőség, bővíthetőség, miközben a kompakt kategória kínálta kis méretről, hordozhatóságról és egyszerű használhatóságról sem kell lemondanunk. Minden bizonnyal az idei karácsony slágertermékei lesznek ennek az új kategóriának a képviselői.

Az Olympus , Panasonic, Samsung és a Sony után a Nikon is bejelentette tükör nélküli cserélhető objektíves modelljeit. Látszik, hogy nem utólag kaptak észbe, hanem már a versenytársakkal egyidőben vagy korábban elkezdték fejleszteni saját megoldásukat, hiszen rögtön egy átgondolt koncepcióval, két gépet és négy objektívet felvonultató rendszerrel álltak elő.
A Nikon 1 J1 az átlagfelhasználót célozza meg, alu háza 5 különböző színben érkezik, míg a Nikon 1 V1 azokhoz szól , akik a kategória legjobbját szeretnék. Ez utóbbi magnéziumötvözet vázat kapott, fekete és fehér színekben lesz kapható.

Nikon 1 J1

CX-formátumú CMOS-képérzékelő: A rendszerméret, a sebesség, a fényérzékenység, a felbontás és a mélységélesség ideális egyensúlyát kínálja. Részletgazdag, 10,1 megapixeles képeket készíthetünk vele még gyorsan mozgó témákról is, akár extrém fényviszonyok mellett is.
Szupergyors automatikus élességállítási rendszer: egy DSLR-hez hasonlóan gyakorlatilag késedelem nélkül lőhetjük a képeket. 135 fókuszmező, sok élességponttal garantálja a következetesen éles eredményt. Azonnal vált a fázisérzékelő AF (fényes vagy mozgó témához) és a kontrasztérzékelő AF (álló vagy gyengén megvilágított témához) között.
EXPEED 3 képfeldolgozó: Két nagy teljesítményű motorja, másodpercenként 600 megapixel sebességgel dolgozza fel a képeket és hatékony zajcsökkentésre képes.

Villámgyors sorozatfelvétel: másodpercenként akár 60 teljes felbontású felvételt képes rögzíteni, így gyakorlatilag nem létezik túl gyors mozgás. Ha pedig egyetlen témára szeretnénk állítani az élességet, a fényképezőgép követi azt, és 10 kép/másodperc sebességgel rögzít teljes felbontású képeket.
Mozgó pillanatkép: az állóképeket egy kattintással életre kelthetjük. A fényképezőgép feldolgozási sebességét kihasználva egyszerre rögzít egy lassított videofelvételt és egy állóképet. Az exponálást követően a gép a két felvételt automatikusan egyesíti, így egy „élő képet” hoz létre, amely teljesen újszerű módon örökíti meg az akciót.
Intelligens képválasztó: egymás után 20 nagyfelbontású képet készít a zár kioldása előtt és után, majd menti a legjobb” ötöt, amelyek közül mi választhatja ki a végső képet. A fényképezőgép olyan jellemzők alapján választja ki a legjobb képeket, mint az arckifejezés (mosoly, pislantás stb.), a kompozíció, illetve a képélesség.
Fejlett videofelvétel: teljes felbontású állóképeket rögzíthetünk videózás közben – a felvétel megszakítása nélkül –, a drámai hatás kedvéért pedig extra-lassított videót is felvehetünk. HD felbontású videók rögzíthetők, a fázisérzékelő automatikus élességállítási rendszer egyszerűvé teszi az akciójelentek megörökítését.
Design: masszív, mégis könnyű váz, amely többféle színben kapható. A gépnek 7,5 cm-es, 460 000 képpontos, széles megtekintési szögű, védőüveggel ellátott LCD-monitora van. A J1 beépített vakuval rendelkezik. Egy aksitöltéssel 230 képet lőhetünk. Méretek: 106 x 61 x 29.8 mm, 234g.

FT1-bajonett adapter: a fényképezőgép 1-bajonettjéhez csatlakoztatható, és segítségével bármelyik NIKKOR SLR objektívet felpattinthatjuk. Különböző objektívekkel kísérletezhetünk a különféle fényképezési megoldásokkal, AF-S és AF-I NIKKOR objektívek használata esetén pedig a Nikon 1 automatikus élességállítási rendszere is rendelkezésére áll.
Nikon 1 Short Movie Creator: automatikusan rövid filmeket készít az állóképek és videók felhasználásával. Az egyszerűen használható szoftver megőrzi a felhasznált képek és videó-képkockák minőségét. A videók legfeljebb 30 perc hosszúak lehetnek, és különféle stílusok közül választhatunk.

Nikon 1 V1

Csak a különbségek és extrák a J1-hez képest:
Nagy fényerejű, 1 144 000 képpontos elektronikus kereső ügyesen beépítve a fényképezőgép kisméretű vázába. Tiszta, stabil képet és 100%-os képfedést garantál, amivel még napsütésben is éles, stabil felvételek készítését teszi lehetővé.
Extra gyors automatikus élességállítási rendszer: minden helyzetben azonnal vált a 73 élességpontos fázisérzékelő AF és a 135 élességpontos kontrasztérzékelő AF között, így minden álló- és mozgókép éles lesz. A fázisérzékelő AF pedig videofelvétel közben elérhető, így minden felvétele éles lesz.

Design: a masszív, mégis könnyű, klasszikus fekete és fehér színben kapható váz magnéziumötvözettel megerősített alkatrészeket tartalmaz. A kis méretű és hordozható gépnek 7,5 cm-es, 920 000 képpontos, széles megtekintési szögű, védőüveggel ellátott LCD-monitora van. Porosodáscsökkentő rendszerrel szerelt. Egy aksitöltéssel 400 képet lőhetünk. Méretek: 113 x 76 x 43.5 mm, 294g.
Többfunkciós tartalékcsatlakoztató: még több fényképezési lehetőséget teremt. A kisméretű SB-N5 vaku vízszintesen és függőlegesen is elforgatható, így a fény akár a plafonról vagy a falakról is visszaverhető. A kis méretű GP-N100 GPS-egységgel pedig geotaggelhetjük képeinket.

Objektívek

Az 1 NIKKOR objektívcsalád gyakorlatilag minden helyzetre megoldást kínálnak, minden tagja videofelvételre optimalizált, és kis méretük révén remekül hordozhatóak. Jelenleg a következő négy objektív található meg a kínálatban:

  • Nikkor 1 10mm f/2,8 CX (35mm-es formátumban: 27 mm): szuperlapos (22mm) fix objektív, 77 fok nagylátószög, 77g,
  • Nikkor 1 10-30mm f/3,5-5,6 VR CX (27-81 mm): 3x zoom objektív, Rázkódáscsökkentő (VR) rendszer: rugalmasabb kézi fotózást tesz lehetővé. Akár három lépésközzel hosszabb záridővel fényképezhetünk.
  • Nikkor 1 10-100mm f/4,5-5,6 PD VR CX (27-270 mm): 10x zoom, szintén képstabilizátorral
  • Nikkor 1 30-110mm f/3,8-5,6 VR CX (80-300 mm): 3,7x zoomos teleobjektív, VR képstabilizátorral

Árak, elérhetőség

És végül az árcetlik: A NIKON 1 V1 az USA-ban $650-ról (130.000,- Ft) indul az alapobival (két objektíves kitben $900), míg a NIKON 1 J1 pedig $900-tól (180.000,- Ft )kezdődik, két objektíves szettben pedig $1150.  Kb. mint egy belépőszintű DSLR váz, bár ezeket az árakat még egy jó másféllel valószínűleg felszorozhatjuk, mire ideérnek. Az új modelleket az USA-ban 25 nap múlva október 20-ától lehet majd megvásárolni.

6 hozzászólás