iPhone – már a polcokon

By  | 

Már csak egyet kell aludni. Magyar idő szerint péntek éjfélkor nyitnak az Apple boltok és kulturált formában, de lehet rohamozni az iPhone-októl roskadó polcokat. Természetesen a sorbanalvás már megkezdődött. A PS3-hoz hasonlóan már megy a belvárosi kemping New Yorkban.

De mindenkit megelőzött az izzadtestű hivatásos sorbanálló Greg Packer, aki a híresztelések szerint már szerda este kiköltözött. Greg egyáltalán nem Apple fan, nem érdekli sem a Macbook, sem az ipod, sem az iphone, egy dolog izgatja: a sorbaállás, azaz minden olyan dolgot elsőként szeretne megtenni, amiért nagyon sok ember áll sorban. Greg volt az első, aki belépett a Ground Zero területére, aki kezet fogott Bush-sal, vagy aki az első bejegyzést tette a Diana emlékkönyvbe, ezen felül megragad minden alkalmat és sorbaáll, ahol hírességekkel lehet találkozni, így már számos újságban feltűnt a fotója, mint az első kézfogó, akit beengednek a kordon mögé. A csávó annyira híres, hogy már wikipedia szócikk is született róla.


Apple megastore a New Yorki 5th avenue-n kivülről…

Na de vissza az Apple-höz, aki az iPhone június 29-es premierjével egyidőben két új Apple áruház kapuit is megnyitja a tengerentúlon, mert az időzítés a nem mindegy.


…és ilyen belülről

Az iPhone-ok egyébként dobozos változatban lesznek kaphatóak, a telefonokat pedig a vásárlók otthon aktiválhatják, ami két szempontból lehet érdekes: egyrészt nem tépi fel valami érzéketlen ügyfélszolgálatos barbár módon a dobozt, így megmarad otthonra a kicsomagolás izgalma, másrészt gyorsabban fognak haladni a sorok, mivel nem az üzletben szaroznak az aktiválással. Már egy oktató videó is felkerült a site-ra, hogy hogyan kell ezt elvégezni iTunes-on keresztül, ahol számhordozásra is lehetőség nyílik rögtön.

Az első nap nagyjából 1 millió, majd azt követően még 2 millió iPhone kerül a polcokra és most érkezett a hír: Steve Jobs az imént bejelentette, hogy minden Apple alkalmazott (17 787 fő) kap egy ingyen iPhone-t, ami kiskereskedelmi áron, mintegy 12 millió dolláros ajándékot jelent. Korábban már volt ilyen. 2005-ben minden alkalmazott kapott egy 1Gb-s Shuffle-t.

Én meg itt akaratom ellenére becsatlakoztam egy apró postmorzsával az Apple viral PR gépezetbe, a több tízezer blog közé, akik ingyen hype-olják az applet, meg az iPhone-t. De minek?

iPhone – diktál

By  | 

Steve Jobs tudja, hogy hogyan kell a figyelmet elvonni a konkurens CES-ről. A MacWorld mai megnyitó előadásán az ún. keynote speechen Jobs bemutatta az Apple legújabb nagy durranását, amit remekül sikerült titokban tartani, az iPhone néven kívül nem sok infó szivárgott ki és még egy hónappal ezelőtt is olyan hírek szállingóztak, hogy a konkurenceia által használt és divatos kicsúsztatható billentyűzete lesz. Grat Steve, a dezinformáció sikeres volt.

Az iPhone egy nagyképernyős iPod-ot, egy GSM mobiltelefon (ami bír WiFi-t és Bluetooth-t is) és egy PDA/kommunikátor legjobb tulajdonságait egyesíti egy az Apple-től megszokott ultrakompakt, elegáns, minimal designban, az egész pedig megturbózva olyan egyedi fícsörökkel, mint a speckó toll helyett ujjakkal izgatható érintőképernyős navigáció, melyet az egér, mint beviteli eszköz után a második legnagyobb innovációnak hirdetnek.


Steve Jobs iPhone premier – keynote a MacWorld-ön

További finomságok: mozgás és pozicióérzékenység, így elfordítva a kép is fordul, ha videózás közben hirtelen csörög a telefon és a fülönkhöz kapjuk a képernyő visszavált energiatakarékos üzemódba. Az iPhone-on OS-X fut, Safari böngészővel és email klienssel. Az eszköz 2MP digitális kameraként is használható, melybe egy remek képkezelő szoftver is került. Ha eltévedünk ránézhetünk a GoogleMap-re és navigációs eszközként segít. Emelett tele van pakolva számos widgettel, beépített az Apple-től megszokott pofás szoftverrel.

És igen mégegyszer: navigáció, intelligens érintőképernyő mindenekfelett. Zenét úgy választhatunk, hogy az iTunes-ban lévő CD borítókat az ujjunkkal lapozgathatjuk:

És végül a speckó a száraz adatokkal: 115 x 61 x 11.6mm méret, 135 gr, 3.5" 320×480-es képernyő (160 dpi), GSM Quad-band, Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0, 2.0 mp kamera, 5 óra beszéd, 16 óra zenelejátszás egy töltéssel.

A 4GB-s verzió $499-ért (97 800,- Ft), míg a 8GB-s $599-ért (117 400,- Ft) várható júniusban az USA-ba, 2007 végén európába, ázsiába pedig csak 2008-tól.

Nincs még vége! A poszt folytatódik: “iPhone — diktál” »

32 hozzászólás