Ionos hűtésű csendes PC (0 dB)

By  | 

Igaz, hogy tavaly egy remek ár/érték arányú befektetéssel és némi szereléssel elhallgatattam a gépemet, kb annyira, amennyire szerettem volna, de a csendes PC érdeklődésem azóta sem lankad. Egy merőben új és határozottan pazarnak mondható megközelítéssel találkoztam az egyik nap: ez pedig az ionos hűtés.

Képzeljük csak el: bekattintjuk az ATX ház elején az ON gombot és csend, nem búg fel semmi, nem történik semmi. Meghűl bennünk a vér, hogy elfüstölt a gép, de aztán 2-3 mp után a képernyőn felszámolódik a memória és vizuális jelek meggyőznek, hogy meg ez, de a legapróbb ciripelés nélkül totál hangtalanul. Csak az ionok dolgoznak némán.

Mondjuk az ionoknál éppen hiányoztam kémia óráról, így a megfejtésbe és a tudományos magyarázatba annyira nem mennék bele, inkább csak úgy felsővezetői szinten érintem a témát, aztán majd a szakemberek jól megkommentezik. Szóval az inventgeek-esek összerakták a teljesen hangtalan (0 dB) mozgó alkatrészeket egyáltalán nem tartalmazó PC-t.

Hozzávalók: egy ionos légtisztító (ennél azért nagyobb, szobába szánt verzió), jófajta ház, venti nélküli passzív hűtéses táp, jó nagy CPU hűtőborda (mondjuk konkrétan egy SonicTower), VGA hűtőborda, RAM hűtő, meg pár kábel. Ja nincs vége. Nincsenek mozgó alkatrészek? Akkor mi a helyzet a winyóval? 2×4 Gigás i-RAM drive-okkal helyettesítették őket, amiknek az elérési sebessége se lesz semmi… Kell még némi alufólia egy kis plexi és pár szerszám.

költségvetés: 30-170e Ft – szerelés: közepesen nehéz – szerelési idő: 5,5 óra

Működési elv: az átalakított inonos levegőtisztítóból áradó negatív töltésű részecskék un. ion szelet generálva egy hagyományos ventilátornál 8-10x nagyobb légtömeget megmozgatva fújják jól a hűtőbordákat, ezzel remek teljesítményű hűtést biztosítva. Egy "Silent" jelzőt viselhető 120mm-es venti jó esetben 21dB alatt zajong és percenként max. 30 CFM (cubic feet per minute), azaz kb. 800-850 liter levegőt mozgat meg percenként. Az ionos hűtés ezzel szemben percenként közel 10m3-et (!!) és mindezt teljesen hangtalanul.

Részletes, képekkel illusztrált 12 oldalas szerelési útmutató: ionos hűtés. Ha valaki veszi a bátorságot és megcsinálja, akkor szóljon már be a szerkesztőségbe!

Az összes csendes PC post listája itt.