Motorola Crystal Talk Plus – Tökéletes alibi sörözéshez – CES2009

By  | 

A Motorola standján kiállított telefonarzenálon (köztük a frissen bemutatott 3-4 mobil újdonság) és a 4G transzparenseken és a mögöttük megbúvő megoldásokon kívül kétségtelenül a legmeggyőzőbb és kiállításra illő "hiszem, ha látom" (azaz hallom) típusú bemutató a Crystal Talk Plus technológia látványos demonstrációja volt, melyet mi is kipróbálhattunk élőben.
Úgy tudom, hogy a Crystal Talk technológia már nem új és a Motorola 2007-ben bemutatott készülékekben is alkalmazta, így a standon erre helyezett hangsúly nem feltétlenül indokolt, hacsak a Plus jelző nem a v2-es idei továbbfejlesztést takarja. Úgy tudom erről ban szó, de majd a kommentekben megkapjuk a leosztást, ha mégsem.

A Crystal Talk Plus technológia lényege, hogy a telefon alapfunkcióját (azaz a beszélgetést) zajos környezetben is használhassuk, ne kelljen a magunkból is hülyét csináló harmadik ordítva hallózás után a párbeszédet sikertelenül feladni. Ezt három megoldás együttes támogatása nyújtja: a fejhallgatókból ismert aktív háttértajszűrés integrációja, a mobil automatikus hangosítása zajos környezet esetén, illetve a beszédsávok szoftveres kiemelése, feljavítása.

Az élő demo előtt a Motorola képviselője röviden bemutatta a Crystal Talk Plus technológiával szerelt mobilokat. Mi magunk egy új, de picit csúnyácska, rossz értelemben retro megjelenésű ütés- és cseppálló mobilon a Tundrán keresztül tapasztalhattuk meg a kristályos beszéd jótékony hatásait.
Első lépésként a Tundrát a kezünkbe markolva beléptünk a plexihengerbe, melyben több hangszórón keresztül zene és egybemosódó társalgás szimulálta egy buli zajait. A motorolás arc felhívott minket egy hagyományos, a Crystal Talkot nem támogató telefonról. Ekkor a Tundra sem tud sokat tenni, automatikusan felhangosítja a bejövő hangot. Ezt ugyan kézzel is megtehetnénk, de automatikusan mégis kényelmes.
Második lépésként csere. A motorolás arc lépett a Tundrával a plexicsőbe és mi kaptuk a hagyományos telefont. A cucc meggyőzően hozta az elvárásokat. Nagyjából semmit sem hallottunk a fülkében pörgő zenéből, háttérzajokból. Minden szó jól kivehető volt az ígéret szerint. (lehet, hogy ilyenkor kikapcsoják a háttérzajt a fülkében? na jó csak gonoszkodás).

Ami a technológiát illeti hasonlóan működik a zajszűrős fejhallgatókhoz, azaz a telefonban két mikrofon található. Egy amelyikbe beszélünk, egy pedig a mobil legtávolabbi pontján, mely a háttérzajokat hallgatja és próbálja eltávolítani a továbbított hangsávból. A DSP chip (Digital Signal Processing) pedig az így megmaradt hang feljavításán dolgozik. Sörözésből, buliból vagy focimecsről nyugodtan hazaszólhatunk, hogy találtunk mégegy érdekes olvasnivalót itt a könyvtárban, így lehet, hogy kicsit később érünk haza, mint ahogy ígértük.