Hobbi tengeralattjáró egy terepjáró áráért

By  | 

Ki ne olvasta volna Verne legismertebb regényét és képzelte volna magát Nemo kapitány helyébe? A vitorlázás ma már széles közönségnek elterjedt, a sztárok helikopterrel járkálnak, de a tengeralattjáró a mai napig megőrizte misztikumát, elérhetetlenek tűnik.

Idén tavasszal egy nagyon ígéretesnek tűnő, és mindezek mellett megfizethető árú, személyes használatra, szabadidős tevékenységre szánt tengeralattjárót mutatott be a holland Uboatworx. Az egyszemélyes C-Quester gyártása már folyamatban és júniusban gördül majd le az első kétszemélyes változat a futószalagról.

Mindkét modell 5 km/h-s sebességre képes, nagy biztonsággal merülhetünk 50 méteres mélységbe, ahol 2,5 órát tölthetünk el a korralokba gyönyörködve. Méreteire sem lehet panasz 278 cm hosszával, 184 cm szélességével és alig 1 tonnás súlyával könnyen utánfutóra helyezhető. A beszállás felülről történik egy vadászgéphez hasonlóan felhajtható burán keresztül, a botkormányos vezérlés és az élmény is nagyon hasonló a repüléshez, azonban a jogosítvány megszerzése lényegesen olcsóbb és gyorsabb. Csupán egy 3 napos tréning és 65 000 GBP (23,4M Ft) választ el minket a víz alatti utazástól. Az árcédula egyáltalán nem veszélyes, hogyha azt egy luxusterepjáróval vagy egy belépő szintű adriai vitorlás árával hasonlítjuk össze.

A szárazkabin belsejében a légnyomás a teljes merülés során megegyezik felszíni nyomással, így a lélegzés normál módon történhet és nem kell aggódni a feljövetel sebességén sem. A levegő minősége az elhasznált elszívásával és oxigén adagolásával történik. Egy tengeralattjáró esetében nagy a bizalmatlanság, legfontosabb a biztonság. A Quester esetében minden paraméterében többszörösen túlbiztosított, a kritikus folyamatokat pedig redundáns berendezések kísérik figyelemmel.