Felhő alapú közösségi talált tárgyak osztálya

By  | 

Reggeli rohanásban nincs meg a slusszkulcs pedig már indulni kellene? A gyerkőc az óriás rendetlenségben nem találja kedvenc alvómaciját? Ellopták a bringádat vagy a laptopodat? A Tile segíthet megtalálni.

carousel1

A járművekbe rejthető műholdas követőrendszer már régen nem számít újdonságnak, de mérete és ára miatt kisebb vagy kevésbé értékes tárgyak követésére alkalmatlan. A közelmúltban viszont több mini követő egység és kapcsolódó okostelefon alkalmazást is bemutattak. Ilyen például a Button TrackR vagy a Tile. Most ez utóbbit nézzük meg közelebbről.

tile_1

A Tile egy bélyeg méretű lapka, amit a rajta lévő lyukon keresztül felfűzhetünk a kutya nyakába, vagy a kulcstartóra, vagy pedig a tapadó felület segítségével felnyomhatjuk a laptopra, bringára, repülőtéren feladott bőröndünkre. Egyszerre 10-12 tárgyat trackelhetünk okostelefonunk segítségével és családon belül meg is oszthatjuk azokat, így ha anyu nadrággal együtt kimosta a slusszkulcsot és apu reggel nem találja, akkor a megosztott infó alapján a mosógép belsejében vagy a szárítókötélen meg tudja csipogtatni a kis jeladót. Az alkalmazás mutatja az irányt és távolságot, illetve az előbb említett hangjelzéssel is képes segíteni.

Photographer

Persze minden esetben célravezetőbb, ha a demo videóban bemutatott „külsőleg” típusú alkalmazás helyett a készülék, bőrönd stb, belsejében rejtjük el a lapkát. Kérdés mondjuk, ha a bringa vázába dugjuk, akkor az mennyire megy hatósugár rovására.

tile-iphone-app

Az alap hatósugár egyébként csak a Bluetooth által limitált 15-45 méterig terjed, ami egy lakáson belül elhagyott cucc esetén akár elég is lehet, ha viszont a bringánkat lovasították meg, akkor ez édes kevés. Erre találták ki a Social Networking funkciót. Az elveszett, ellopott tárgy vagy elbarangolt kutya infóját eltűntnek jelenthetjük és megoszthatjuk a teljes Tile közösséggel. Így ha valaki kilométerekkel tőlünk, de az általunk elhagyott, keresett cucc közelében jár, akkor a felhőn keresztül mi is megkapjuk a körülbelüli pozícióját egy értesítőben. Ahhoz hogy ez hatékonyan működjön persze rengeteg Tile felhasználóra lesz szükség.

tile-maci

Egyelőre 1500-an gondolták azt, hogy ez egy hasznos fejlesztés és ezt fejenként legalább egy 19 dolláros (4.300 Ft) előrendeléssel is megerősítették. Ennyibe kerül ugyanis 1 db Tile, míg ha 12 db-ot rendelünk, akkor darabját $15-ért (3.400 Ft) kaphatjuk meg. Ez nem olyan kevés, főleg ha azz nézzük, hogy a Tile-ban nem lehet elemet cserélni, hanem minden évben a régieket vissza kell/lehet küldeni újrahasznosításra és újakat kell rendelni, azaz ez egy éves díj. Videó: