Dolby Atmos: elsöprő surround mozi 64 hangsugárzóból

By  | 

A Dolby még év elején a CES-en mutatta be a forradalmian új Atmos platformot, azóta pedig 14 moziba telepítették is a rendszert a tengerentúlon. Így a legelső, ezt a masszív audiotechnológiát kihasználó produkció, a Pixar legújabb animációs filmje, a Brave már 64 hangsugárzóból igyekszik lenyűgözni a szerencsés közönséget a pénteki (jún.22.) premier alkalmával.

A Dolby Atmos azonban sokkal több annál, minthogy a „több az jobb” elvet követve, egy 7.1-es rendszernél 9x több hangszórót zsúfolnának egy terembe.  A Dolby az Atmos projektet konkrétan az elmúlt 20 év legfontosabb újításaként harangozta be, mely egy sokkal realisztikusabb és természetesebb hang környezetet ígér a mozikba.

Összesen 64 hangsugárzót alkalmaznak. Több hangsugárzó kerül a vászon mögé, oldalra, gyakorlatilag mindenhova, illetve elhelyezés szempontjából a legfontosabb újítás, hogy bizonyos hangszórókat a nézőtér fölé lógatnak be, melyek a csoportos meghajtás mellett panorámázhatóak is, azaz egyenként is megszólaltathatóak, így ha Bruce Willis érkezik az MI-24-essel vagy csak egy szúnyog köröz a fejünk körül, annak pozíciója jól beazonosítható.

Az Atmos a hangmérnökök számára is számos új lehetőséget biztosít, így a jelenleg használt csatorna-alapú keverést szabadon ötvözhetik  az objektum-alapú keveréssel, ahol egyedi, külön álló hangelemek, objektumok pozícionálhatóak a hangtéren belül. Az Atmos egyidejűleg 128 tömörítetlen hangsávot tud lekezelni, ezekből állítja elő a 64 hangsugárzó meghajtásához szükséges jelet.

A nappaliban egyelőre marad a 7.1, bár biztos lesz olyan kőgazdag olajsejk Dubaiból, aki rögtön rendel egy-egy szettet a házába és a nyaralójába. Idehaza egy ideig még biztos nem változik a helyzet, legalábbis nem hallottunk róla, hogy akár csak egy moziteremben is megjelenne az Atmos. Videó a tovább után!

Kapcsolódó cucc: Hullaszag a nappaliban, így teljes a házimozi

    Pixar: Brave trailer:

    4 hozzászólás