Burj Khalifa torony a nappaliban – LEGO Architecture

By  | 

A világ legmagasabb épülete már sok LEGO megszállottat megihletett. Korábban elkészült már a washingtoni Építészeti Múzeumban kiállított 5,4 méter magas modell, illetve alig egy hónapja a brazil Guinness rekorder mely 31,19 méterre tört az égbe, nagyjából mintegy valós 10 emeletes épület. De ezek egyikét sem tudjuk összepattintani a lakásban.

A LEGO megbízásából Adam Reed Tucker építész tervezte meg és rakta össze az első hivatalos verziót. Ehhez összesen 141 971 elemet használt fel, a 2,7 méter magas torony 200 munkaóra alatt készült el. Jelenleg Dubaiban van kiállítva.

A Burj Khalifa az első nemzetközi modell, amelyet a LEGO Architecture sorozatban bemutatásra került, és ez a legújabb felhőkarcoló a Seattle Space Needle óta, a Landmark téma folytatásaként. A tervezés nehézségét tekintve a megkülönböztető alak a háromküllős geometria megalkotása jelentette a kihívást. Az Y és a háromszög alakú formákat nem volt egyszerű négyszög alakú elemekből megformálni. Azonban ebben az esetben egyetlen háromlapátos propeller a Technic csomagból megalapozta az egész modellt. Innentől kezdve Adam Reed már kilenc támpontot kapott, és még egy a központi magban, összesen tíz csomópontot alkotva, amelyekből már könnyedén építhetett felfelé építkezni. Eközben kibővítette a propellert, két függőleges, lefelé mutató pontot adva hozzá mindegyik lapáthoz, amelyekkel további hat csomópontot alakított ki. Így tehát egyetlen propeller elem horgonyozza le mind a tizenhat csomópontot, így fogva meg az egész design lényegét – avat be a részletekbe a dizájner.

Sajnos egyes hírekkel ellentétben nem a közel 150 ezer darabos 2,7méter magas modell kerül be a kínálatba, hanem egy csupán 208 elemes szett jelenik meg a boltok polcain, melyből egy mindössze 27,8cm magas tornyot építhetnek a milliárdos csemeték olajpapa íróasztalára. Árcetli: Dh149 (7600 Ft).

1 hozzászólás