A világ legjobb fejhallgató szettje – Woo Audio WES + Stax SR-007Mk2

By  | 

A sokat látott Steve Guttenberg a CNET audiofil blogjának főszerkesztője most egy olyan erősítő fejhallgató párost kapott tesztelésre – amit mi soha sem fogunk – és amitől még ő is lehidalt és kritikus nézetek ide vagy oda, meghunyászkodva, de ki kellett mondani, hogy a Woo/Stax kombó a világ legjobb fejhallgatója, pedig már olyan cuccok jártak a kezei között, mint az Audio Technica ATH-W5000-se ($1699), a Denon AH-D7000-es ($999), vagy a Sennheiser HD 800-as ($1399).

A szett egy Woo Audio WES fejhallgató erősítőből ($4500) és egy Stax SR-007Mk2 fejhallgatóból áll ($2410). A Stax fejhallgatók már működési elvükben is különböznek szinte az összes többi versenytárstól. Míg a kis mp3 lejátszókra cuppantható kis füldugaszoktól kezdve a komolyabb fejhallgatókig mind dinamikus fejhallgatók, addig a japán Stax 1960 óta gyártja az elektrosztatikus fejhallgatóit, melyeknek az aktuális csúcsmodellje az SR-007Mk2. A két különböző működési elv levezetésétől eltekintenénk, de nagyon szívesen fogadjuk a szakértéseket a kommentek között. Röviden mégis annyi, hogy, hogy az elektrosztatikus modellek torzítása lényegesen alacsonyabb, így a közvetített hang sokkal tisztábbnak tűnik.

A Woo Audio WES speciális erősítőjének két emeletnyi, finoman megmunkált csiszolt alu dobozaiból összesen 10 cső ágaskodik ki és kizárólag a Stax és Sennheiser elektrosztatikus modelljeivel hajlandó együttműködni. A WES, mint az összes Woo erősítő egy new yorki gyárban készül kézzel, kizárólag rendelésre, 4 munkanap alatt. Októbertől rendelhető $4500-os (895 000 Ft) bevezető áron, majd a kezdeti promóciót követően $4990-ért. A legolcsóbb Woo modell, a WA 3, viszont már egész baráti $470-ért (95 000,- Ft) elvihető és szintén nem gagyi, ígérik. A Woo erősítők fontos ismérve még, hogyha felnyitjuk nem találunk nyomtatott áramköröket, csak vezetékeket a végpontok között. Nem egy olcsó gyártási technológia, főleg kézzel.

A Stax + Woo WES kombó áll Steve szerint a legközelebb, ahhoz, amit egy kiváló akusztikájú koncert terem unplugged előadásán hallani lehet. De mégis az extravájtfülű $200 000-os (40 millió Ft) high-end hifi tulajdonos barátja akadt ki leginkább, amikor beismerően megállapította, hogy egy $7000-os (1,4 millió Ft) fejhallgató szett is szólhat olyan jól, mint az Aston Martin értékű cucca.