Csavarodj fel egy villanyoszlopra a bringáddal!

By  | 

Félreértés ne essék, nem az Emberibb Parkolásért Mozgalmat támogatjuk és nem is discobalesetre buzdítunk, hanem pont, hogy a bringások második legnagyobb ellensége a kerékpártolvajok ellen mutatunk valami egészen új elgondolást. Tapasztaltabbak azt ajánlják, hogy ne sajnáld a biciklizárra, lakatra a pénzt, a bringád értékének legalább 10%-át érdemes elkölteni egy vagy több zárra, ár/értékben az lehet az optimális megoldás. De mi lenne a bicikli teljes árát a zárra költenénk anélkül, hogy kétszer annyit kellene költenünk, azaz maga a bringa lenne a zár?

Kevin Scott (21) brit dizájner ötletének nagyjából ez az alapgondolata. A De Montfort University végzős diákja egy olyan futurisztikus biciklit tervezett, mely mint egy zár bármilyen szilárd alkalmatosság köré (pl. villanyoszlop) jól odatekerhető, rögzíthető extra zár és lakatok nélkül. A bringa váza szabadon tekerhető, hajlítható, a váz és mindkét kerék jól rögzíthető, miközben a váz merevségéből, használhatóságából mit sem veszít.
Mindemellett fellelhető benne a jó öreg Kemping bringa legelőnyösebb tulajdonsága, azaz összehajtogatva kis helyen is elfér, bedobhatjuk a kocsiba, nagyobb csomagtartóba.
Kevin ezzel befutó lett a Business Design Centre New Designer of the Year megmérettetésen, ahol a zsűri 500 fontos díjjal jutalmazta az ötletet.

Budapesti statisztikákat nem találtam, de tartok tőle, hogy nem sokban maradnak el a londoni számoktól, sőt lakosságra vetítve feltehetően meg is haladják azokat. Londonban naponta átlagosan 52 biciklit lopnak el, ez évente közel 20 ezer eltulajdonított kétkerekű és ez a szám évente 20-25%-kal emelkedik.