3Dconnexion SpacePilot Pro – CAD csodafegyver

By  | 

Hétköznapi használatra, böngészéshez, alapfeladatokra nem ajánljuk, viszont a Maya, 3ds Max, Softimage, AutoCad és más hasonló 3D alkalmazásokban jártas guruk keresve sem találnak jobb céleszközt a legújabb 3Dconnexion SpacePilot Pro 3D egérnél. Egy szimpla egér jelző persze akár még sértő is lehet a Logitech leányvállalat kontrollerjére nézve.

Akik nem ismernék a SpacePilot sorozatot, 3D egereket, leginkább egy vadászrepülő vezérlésével vonhatnak párhuzamot, ahol a pilóták nem engedhetik meg azt a luxust, hogy elengedjék a botkormányt (na jó az autopilot borítja a gondolatmenetet) és hátradőlve kapcsolókat keresgéljenek, gombokat nyomogassanak, így mindennek a kezük ügyében kell lennie az ablaktörlőtől a rakétaindító gombokig. 

A 3D dizájnerek esetében azért nem ennyire kiélezett a helyzet, de nagyjából azonos könnyedségű mozdulatokkal járhatják be vagy forgathatják meg a készülő házat 3D-ben. A jobb kézben lapuló hagyományos egér végzi a klasszikus feladatokat (kijelölés, kattintás stb.) míg a bal kéz a SpacePilot Control Cap-jén (nagy tekerő gomb középen) pihen és ha kell akcióba lendül. Az egyetlen gomb segítségével egy repülő térbeli mozgásának minden fajtája leképezhető, a 3Dconnexion segítségével úgynevezett 6 DoF-ban (6 degrees of freedom) mozgathatjuk meg a készülő modelt.

A QuickView navigációs gombok segítségével egy kattintással a 32 előredefinált nézet bármelyikébe betekinthetünk. A shortcutolást pedig az egéren megismételt  ESC, CTRL, ALT és SHIFT gombok gyorsítják, amelyekt így nem kell a billentyűzeten keresgélnünk, hanem szintén kézreállnak. A legnagyobb újítás pedig a színes LCD kijelző, melyen vizuális visszacstolást kapunk, arról, amit éppen elkövettünk vagy egyszerűen csak csekkolhatjuk emailjeinket, RSS feedjeinket vagy az MSN-t anélkül hogy a munkánkat megszakítva ablakot kellene váltanunk. A kijelzőt vezérlő szoftver pedig szerencséesen open source, így unalmas perceiben bárki lefejlesztheti az esetlegesen hiányolt funkciót.

A 3Dconnexion SpacePilot Pro 3D $499-ért (109 990,- Ft) kapható.