3 lóerős fenevadak, avagy hol tart ma az autómodellezés?

By  | 

kb. 18 évvel ezelőtt azon kiváltságosok közé tartozhattam, akiknek volt dollárboltban vett távirányítós autójuk. 4 kerék, 80-as évekbeli kasztni, az erőforrás pedig 4 ceruzaelemről táplálkozott, 10 méter hatótávolság és csak szobában lehetett igazából használni.

Most ott tartunk, hogy 4,6cm3-es, 2,5-3 lóerős robbanómotor, ami nitróval kevert speckó üzemanyagot zabál és F1-es autókat, meg SCSI winyókat alázva 30 000-et pörög, a 40-50 cm-es kasztnit akár 60 km/h sebesség fölé gyorsítja terepen, durván.

Igazából ez már nem is játék. Kés, villa, olló és nitrós robbanómotor gyerek kezébe nem való. Nevezzük inkább technikai sportnak és mint olyan drága. Egy versenyzésre vagy kevésbé kíméletes hobbi használatra alkalmas 1:8-as Buggy vagy Monster ára nettó 100 000,- Ft-nál kezdődik és végtelen kiegészítők, tunninglehetőségek és fogyó/kopó alkatrészek pótlása miatt bizony a folyamatos fenntartás sem olcsó mulatság. Az üzemanyagról nem is beszélve. Azt hittük eddig, hogy a 300 Ft feletti benzin drágának számít? Nos a kis fenevadak 16-20-25%-os nitrometán keveréket zabálnak, melynek literje akcióban 999,- Ft.


Fotó: pazar cuccok

Múlt hétvégén az RC Offroad magyar bajnokság pécsi fordulóján egy érdekes közösségbe cseppenve alkalmam volt testközelből is megtapasztalni a brutális "kisautók" vérre menő küzdelmét. Igazából kívülálló közönség rajtam kívül egyáltalán nem volt, csak a különböző kategóriák versenyzői nézték egymás futamait kikapcsolódásképpen.


Fotó: pazar cuccok

10-nél kevesebb hivatalos pálya van Mo-n, ezek közül 3 Bp környékén és van egy Pécsen is a pogányi repülőtér mellett. A földből épített technikás pályán számos trükkös kanyar és ugrató nehezíti a versenyzők dolgát, akik a pálya oldalánál egy magas emelvényen állva, hogy jó rálátásuk legyen irányítják rendkívüli reflexekkel és térlátással a sokszor 50-60-nal száguldó autókat.


Fotó: pazar cuccok

A verseny egyébként profin meg volt szervezve. Kordonnal körülkerített pálya. A pályán 4-5-en lesték és állították fel azonnal a felborult autókat. Volt pepita zászló. Elektronika mérte a megtett körök számát és a legjobb köridőket. Amikor már iszonyat por volt és telement az objektív meg az orrom, akkor fellocsolták a pályát. Sőt még hot-dog is volt. A háttérben a pogányi reptérre pedig 5 percenként érkeztek különböző repülő szerkezetek. Ejtőernyősök, vitorlázó gépek, siklóernyősök, sárkányok, duplaszárnyú ojjektumok. Nagy volt a forgalom.

További képek a pécsi versenyről, szakirodalom, videók stb. TOVÁBB ->

.
Galéria a pécsi versenyről (shot by vizzitor)

Nos akkor, hogy meglegyen a feeling itt egy borulós, rongálós videó megfelelően zúzós zenei aláfestéssel. Enjoy:

További linkek, szakirodalom:

RC Off-Road Autómodellező egyesület

A legnépszerűbb autók részletes, magyarnyelvű bemutatása

HPI Racing Europe

Savage X (talán a legnépszerűbb)

Így néz ki egy verseny (videó)

125 db kedvcsináló videó