32 órás aksiidőt ígér az új HP Elitbook

By  | 

Az egy évvel ezelőtti latop-vásárlásomkor egyik fontos szempont volt az aksiidő. Akkoriban a 4-6 órás aksiidők kiemelkedőnek számítottak (még most is)  és akkor jöttek ki az első CULV (ultra low voltage) procis gépek, melyek teljesítményben picit kevesebbet  (bár a játékon kívül elég mindenre) nyújtottak, aksiidőben viszont akár 2x-szeresen rávertek társaikra. Új Aksival legkímélőbb üzemmódban az ASUS UL30V-m akár 12 órát is kibírt, folyamatosan internetezve, Word-döt használva pedig képes volt végignyomni egy 8 órás munkanapot konnektor nélkül. Egy év, napi 16 óra használat után az aksi sokat vesztett kitartásából 5 óránál nem nagyon bír többet.

És ezek után jön a HP és azt állítja, hogy a márciusban érkező 14”-os 8460p és a 15,6”-os 8560p akár 32 órát is bírják egyetlen feltöltéssel. Több, mint egy nap, 4 munkanap. 3x annyi, mint az iPad vagy a CULV procis laptopom tudott újkorában, pedig a HP gépei nagyobb étvágyú Core i3, i5 illetve i7 procikkal lesznek választhatóak. Várjuk az első éles teszteket.

Háttértárnak 160GB SSD-t kínálnak, memória 16GB-ig pakolható, ami a videókártyát illeti integrált Intel-t és külön AMD Radeon-t (HD 6470M, 1 GB DDR3) tartalmaz. Minden bizonnyal energiatakarékos üzemmódban az előbbit, míg teljesítményigényes alkalmazások, játék során utóbbit használja.

Mindezek a HP Forge becenévre hallgató masszív magnézium-alu ötvözet házában kapnak helyet, melyet erősebb felépítmény és gumírozott tömítések és rázkódáselnyelő elemek jellemeznek. A katonai minősítésű, külső környezető behatások ellen védett laptop ellenáll a pornak, párának, légnyomásnak és magas hőmérsékletnek, erős napsütésnek is. A 9 cellás szuperaksi még egy speciális zárat is kapott mely megakadályozza,hogy erősebb rákódás, netán leejtés esetén az energiaforrás kicsússzon a helyéről.

A két új ElitBook március 15-én érkezik. Az 15 collos verziórét $1100-t, míg a kisebb 14 collos modellért $1000-t kell kicsengetni.