Scamander kétéltű terepjáró – száguldás földön-vízen

By  | 

Kétéltű busz már Budapesten is jár, igaz hogy nemrég úgy beragadt a Dunába motorhiba miatt, hogy úgy kellett kimenteni az utasokat, remélhetőleg ez nem fordul elő a Scamander modelljével, amit még a brit TVR sportautó-márka tulajdonosa, Peter Wheeler álmodott meg 7 évvel ezelőtt.

A kétéltű autó a nevét a folyók istenéről kapta a görög mitológiából (plusz egy trójai harcost is így hívtak), amúgy leginkább egy terepjáró tulajdonságaival rendelkezik, kerekei egyenként 22 inch-esek (~56 cm), és 300 lóerős V6-os motorja révén 100 km/h-ra is felgyorsul 8 másodperc alatt, végsebessége pedig a 195 km/h-t is elérheti, mindezt persze szárazföldön.

A vízbe érve a jármű természetesen nem süllyed el (pedig mintegy 1.6 tonnát nyom), egy jetski-ből átemelt impeller-turbina segíti a haladásban, és autósofőrből egy szempillantás alatt hajóskapitánnyá válhatunk.

A bal térdnél ott a kormányrúd, amivel irányítani lehet a bárkát, a gázpedálra taposva maximálisan 6 csomóval, azaz valamivel több mint 11 km/h-val lehet szelni a habokat, a kapitány két oldalán pedig egy-egy utas élvezheti a változatos terepet.

A 200.000 fontot érő (~75 millió Ft)  Scamander befejezését Peter Wheeler már sajnos nem érhette meg, viszont az EVO autósmagazin alapító-főszerkesztője, Harry Mefcalfe véleménye a modellről egyértelműen pozitív, szerinte ez eddig a legnagyszerűbb jármű, amit valaha is vezetett, a tovább utáni videón meg is nézhető Metcalfe tesztvezetése földön-vízen át.
Még több fotó Facebookon + Videó a tovább után!