Game Of Drones után: Blimp Wars

By  | 

Főleg 9/11 után Washington meglehetősen előszeretettel használ drónokat védelmi célokra a terrorizmus elleni küzdelemben, hamarosan pedig léghajókkal is bővíti a kémflottát.

jlens_2-raytheon

A Raytheon cég JLENS rendszere valóban hasonlít egy Zeppelin-típusú léghajóra, célja pedig, hogy bemérje és nyomon kövesse a robotrepülőket, aknásító járműveket, felfegyverzett drónokat, ballisztikus rakétákat és tulajdonképpen bármit, ami fenyegetést jelenthet többszáz kilométeres körzetben.

JLENS_pic

A 74 méter hosszú JLENS akár 30 napig is képes kb. 3000 méteres magasságban egyfolytában a levegőben maradni mindenféle utántöltés nélkül. Két héliummal teli léggömb-részből áll, az egyikben a 360 fokban látó megfigyelő radar foglal helyet, a másikba pedig az FCR radart helyezték a tűz alá vett célpont bemérésére, ezek az egységek a földfelszíni mobil állomásokkal állnak majd folyamatos kapcsolatban.

JLENS_1

A JLENS hajók bevetését leginkább a költségcsökkentés indokolja: egy AWACS, JSTARS vagy E-2C típusú kémrepülőt átlagosan 500-700%-al drágább legyártani és üzemeltetni az üzemanyagköltségek és az emberi erőforrás igénybevétele miatt, a léghajónál például feleannyi szakemberre van szükség, és a 30 napos küldetést 4-5 kémrepülővel tudnák csak pótolni. A tesztek még jelenleg is folynak Utah és Maryland államokban, de 2014-ben a tervek szerint már Washington DC fölött is bevetik élesben a felturbózott Zeppelineket.

jlens_pol_blimps10a__01__630x420