1 millió dolláros lyuk

By  | 

A világ egyik legjobb, de mindenképpen legizgalmasabb golfpályája nem az USA-ban vagy Skóciában található, hanem a legszegényebb földrész egyik legellentmondásosabb államában Dél Afrikában. Egy ún. signature pályáról van szó, ami azt jelenti, hogy valamelyik golfsztár tervezte. A tulajdonos viszont semmin sem spórolt, így a 18 lyuk mindegyikét más-más híresség agyszüleménye. Így készült el az Entabeni Legend Golf and Safari Resort.

Az elit golf klub fantasztikus pályáin és a lenyűgőző környezeten felül azért tartogat még egy extrém meglepetést is: a hivatalos 18 lyuk mellett még egy ráadás tizenkilencediket is, melyet csak Xtreme 19-nek neveztek el. Már az elütő megközelítése sem egyszerű. A golfautót el is felejthetjük, ide csak helikopterrel fogunk feljutni. A nem mindennapi par 3-as szakasz elütője a 434 méterrel a green (zöld füves rész, ahol a lyuk és a zászló van) fölé magasodó Hanglip hegy tetején található, attól mintegy 630 méterre légvonalban. A labda az elütéstől számítva közel fél percig repül a levegőben.
Aki ezen a szakaszon Hole-in-One-t üt, azaz egy ütésből betalál a lyukba, azt egymillió dollárral (220 millió Ft) jutalmazza azonnal a klub tulajdonosa. A próbálkozások persze nincsenek ingyen, már csak a felhelikopterezés költsége miatt sem. Az Xtreme 19-es bekóstolásáért játékosonként $220-t (48 000,- Ft) kell kicsengetni, amiben egy DVD-n megörökített felvétel is benne foglaltatik. 

Igaz még senkinek sem sikerült, a feladat mégsem teljesen lehetetlen. Az első próbálkozók között volt a többszörös bajnok Padraig Harrington és társa a szintén pro Raphael Jacquelin is. Első ütésük a green közepén, míg a másik a greent körülbástyázó homokozóban landolt. Két ütésből akár meg is csinálhatták volna, de aztán elizgulták a végén és csak 3-4-re ment be. Helikopteres, Xtreme 19-es videó a tovább után!