Tango: okostelefon méretű gamer PC

By  | 

Az okostelefonok, tabletek és konzolok forgatagában már nem is nagyon volt normál PC-s bemutató a CES-en, valószínűleg megállíthatatlan a szegmens hanyatlása, de bátor próbálkozások azért még akadnak. Egyes gyártók az olyan miniatürizált megoldások irányába mozdultak el, mint például a Tango PC, ami egy okostelefon méretű, mindössze 125*80*13,5 mm-es dimenziókkal bíró pici “desktop”, gémer PC-szintű teljesítménnyel. A mini erőmű Win7 alatt 15 mp alatt bootol be és akadozás nélkül tolható vele a Call of Duty fullHD-ben.

tango_maxresdefault

A dokkolható gépen gyakorlatilag bármilyen operációs rendszer futni fog, a Windows 7 és 8-as verzióitól kezdve a Linuxon át egészen a Chrome OS-ig, hardverszinten pedig egész impozáns a kiépítése: egy 4 magos, 2GHz-es AMD processzor, integrált Radeon HD 8400-as GPU, egy akár 8 GB-os DDR3-as RAM, illetve alapból 32 GB-os, maximálisan pedig 512 GB-os mSATA SSD zsúfolható bele, ami egy okostelefon méretű desktop esetében nem is rossz.

tango01

A könnyen zsebre vágható PC-hez opcionálisan, de inkább ajánlottan vehető 69 dollárért (~15.000 Ft) a DockPort egység, amivel a kijelző bekötésén kívül egy HDMI-s, 3 db USB 2.0-s, egy USB 3.0-s és egy RJ45-ös portot, valamint jack-dugókat nyerünk, nem is beszélve a beépített wifi-modulról és a hűtőegységekről. Kicsit ugyan merésznek hangzik, de a Tango PC gyártói szerint annyira multifunkciós minigépről van szó, hogy teljes mértékben kiválthatja a munkaállomást, a home theater PC-t, az IPTV-s set-top-boxokat, az AppleTV-t és GoogleTV-t a nappaliban, sőt még az Xbox 360-as és PS3-as konzolokat is, legalábbis ami a GPU-specifikációt illeti.

Tango-PC

A 399$-ba (~90.000 Ft) kerülő apróságra az Indiegogo-n kezdtek gyűjteni, de elég rövid időn belül összegyűlt a $100.000 (~22,3 millió Ft) és már $200.000 felett járnak, így várhatóan már idén áprilistól leszállítják belőle az első darabokat.