Nanoport – Tabletté legózható mobilok

By  | 

Telefon-tablet hibridet már elég sokat láttunk a piacon, ám olyan táblagépet, amit konkrétan több okostelefonból lehet összelegózni, még nem igazán. A Nano Magnetics cég olyan szabadalmaztatott mágneses összekötő technológiát dolgozott ki, aminek segítségével a mobilok pár érintkezési ponton hardveresen és szoftveresen is összekapcsolhatóvá válnak, adatokat osztanak meg egymással és nagyobb képernyőt tudnak a több kicsiből varázsolni.

Nanoport_02

A Nanoport mint koncepció már a 2014-es las vegasi Consumer Electronics Show-n (CES) debütált, akkor azonban csak papíron léteztek a tervek, a most januárban következő CES-en azonban már kézzelfogható, működő prototípust tudnak mutatni belőle az expóra látogatóknak.

Nanoport_09

Még nem teljesen tisztázott, hogy pontosan milyen típusú, márkájú és méretű okostelefonokra applikálható a Nanoport mágneses rendszere, sőt az is benne van a pakliban, hogy egy vadiúj Nanoport-mobilt fognak villantani, mindenesetre jó elgondolásnak tűnik, hogy régebbi, leamortizálódott okostelefonokat ilyen formában újra lehessen hasznosítani.

Nanoport_08

Míg két telefon egybeforrasztásakor tulajdonképpen egy lapozgatható e-könyvolvasót tarthatunk a kezünkben, addig három összetapasztott eszköznél már indulhat a szélesvásznú mozizás, ráadásul az elektromágneses (vagy neodímium mágnest használó) megoldás nem igényel további szoftveres frissítést az egyes eszközökön, csupán az adatátvitel sebessége szabhat gátat az újonnan nyert funkcióknak.

Nanoport_07

Sőt nem kizárólag csak okostelefonok profitálhatnak a mágneses bővíthetőségből, tágabb értelemben az akkumulátorok, adattárolók, fényképezők, hangszórók vagy éppen játékkontrollerek esetében is lenne létjogosultsága a moduláris kiépítésnek.