Samsung Galaxy S5: február 24-én érkezik

By  | 

Pletykák helyett: Samsung Galaxy S5 végleges infók és fotók! (updated: 2014.feb.24 MWC)

A Samsung már hangol a barcelonai Mobile World Congress 2014-es eseményre, és pár héttel az esemény előtt ki is küldték a sejtelmes, ám félreérthetetlen meghívókat az Unpacked5 eseményre, egészen pontosan február 24-ére 20:00-ai kezdettel, amikor is várhatóan lerántják a leplet a Galaxy termékcsalád legújabb üdvöskéjéről, az S5-ről.

SamsungS5_event

Az előző S4 generáció eladásai az első hat hónapban kifejezetten jók voltak 40 millió eladott készülékkel, ám a karácsonyi szezonban kicsit megcsappant a kereslet, és „mindössze” havi 3-4 millió darabos eladást produkált év végére a várt 7 millióval szemben, ráadásul a rivális HTC One sorra gyűjtötte be a 2013-as év különböző innovációs díjait és elismeréseit, így valószínűleg ezeknek is betudható, hogy pár hónappal előrehozzák az általában áprilisra-májusra időzített premiert. A következő zászlóshajó bemutatójára ráadásul már rögtön a ’Samsung Unpacked: 2014 Episode I’ címmel készülnek, vagyis várhatóan nem ez lesz az egyetlen dobásuk az idei évben.

A kijelzőt illetően egy korábbi Analyst Day 2013 rendezvényen a Samsung már felvázolta az útitervet, ahová 2015-ig el kell jutniuk a mobileszközök területén, mindenesetre jelenleg a legvalószínűbbnek egy 5.0, maximum 5.25 inches Super AMOLED érintőképernyő tűnik 560 ppi-s pixelsűrűséggel és QHD vagy WQHD-szabványként is ismert 2560 x 1440 pixeles felbontással, amivel abszolút csúcskategóriának számítana az S5 panelje. Pletykálnak egy második ’Standard’ modellről is a ’Prime’ verzió mellett, ami ugyanakkora 5.2”-es képernyőn 423 ppi-t és 1920 x 1080 pixelt tudna, viszont az is szóba került, hogy esetleg úgy ahogy van, ejtik a Super AMOLED-et és inkább az LTPS (Low Temperature PolySilicon) LED-es panelre állnak át, aminek a reakcióideje elméletben akár 100-szor gyorsabb lehet.

GalaxyS5_01

Szinte biztos, hogy változni fog az S5 külseje az előző modellekhez képest, például először a Galaxy-családban lecserélik a polikarbonát borítást egy alumínium-magnézium ötvözetre, és megpróbálják felvenni a versenyt az Apple iPhone 5S és HTC One telefonok prémium kialakításával. Egyes techportálok még azt is tudni vélik, hogy az S4 Active és a Sony Xperia Z1 nyomdokain haladva víz- és porálló kialakítást kap, de ez egyelőre nem tűnik túl valószínűnek. Annak viszont van némi esélye, hogy az iPhone 5S és 5C mintájára a Prime verzió kapja a fémburkolatot, a Standard pedig plasztik hátlappal érkezik, de ez az Apple esetében sem bizonyult sikeres üzleti modellnek, még Tim Cook CEO szerint is alulmúlják a várakozásokat a műanyag hátlapos 5C eladásai. Van rá valami halvány esély, hogy a Samsung az Apple Touch ID mintájára az S5-nél is bevetne valamilyen extra biztonsági funkciót az azonosításhoz, de amíg egyesek szerint az ujjlenyomatos megoldást vennék át és azt swipe jellegű suhintással vegyítenék, más elemzések inkább az íriszes szkennelés megjelenését valószínűsítik.

GalaxyS5_02

A kamera esetében már napvilágra került egy augusztusi jelentés arról, hogy egy 16 megapixeles, optikai képstabilizátorral ellátott szenzorral látnák el az új modellt, sőt bár egyesek nem zárják ki az Xperia Z1-nál már látott 20 megapixeles szenzort sem, egy kiszivárgott Benchmark-teszt mégis 16MP-s hátoldali és 2MP-s elülső kamerát vetít előre. Amellett, hogy jelentősen fejlesztettek az autofókuszon, ami már kevesebb energiát fogyaszt és kíméli az aksit, a képstabilizátornak köszönhetően az S5 még inkább minimalizálja az elmosódást és növeli a képélességet, így akár nyolcszor világosabb és élénkebb felvételeket produkálhat a konkurens szenzorokhoz képest, ennek megfelelően a 4K-minőségű videók lövése sem fog neki gondot okozni.

SamsungS5_08

A többi hardverkomponensre sem lehet panasz, szinte mindenki már 64 bites processzort vár az S5-höz, ami lehet egy Qualcomm Snapdragon 805 vagy egy Exynos 6 is, de még az is előfordulhat, hogy a zászlóshajó 32 bites nyolcmagos Samsung Exynos 5430-as procival érkezik, míg kistestvére beéri majd egy szintén 32 bites, de csak négymagos Snapdragon 800 egységgel.  RAM-ban is kicsit szóródik a mezőny, páran a Note 3-hoz hasonlóan 3GB-ot várnak, míg egyes hírek már 4GB-os változatról szólnak az újonnan kifejlesztett LPDDR4-es RAM-ból, az akkumulátor esetében pedig alsó hangon 2900, de inkább 4.000 mAh kapacitású egységben reménykednek.

SamsungS5_03

SamsungS5_05

A szoftverkörnyezetben van a legnagyobb egyetértés a várakozásokat illetően, szinte biztosra vehető az Android 4.4 KitKat, ám az evleaks-re kikerült screenshot-ok némileg módosított dizájnt vizionálnak a TouchWiz felületén, letisztultabb és kevésbé rajzfilmszerű kinézet, vékonyabb és elegánsabb betűtípus, valamint a Windows Phone élőcsempéire hajazó, instant infókat megjelenítő alkalmazások jellemezhetik az S5-ös interfészt, és várható az S Health és az S Voice funkcióinak további bővítése.

SamsungS5_06

Samsung_S5_07

Közelítő becslésként a Prime modellnek 800 eurós árcetlit saccolnak (~249.000 Ft), míg a Standard verzió 650 euró lehet kártyafüggetlen változatban (~202.000 Ft), de két hét múlva minden kiderül és meglátjuk, hogy vajon képes-e a Samsung megfelelni a várakozásoknak és kenterbe veri-e a jelenlegi prémium mezőnyt.

2 hozzászólás