Spaceport America – Az első űrrepülőtér alapköletétele

By  | 

Tegnap ünnepélyes keretek között megtörtént az új-mexikói Spaceport America, az első polgári, kereskedelmi célra tervezett űrkikötőjének alapkőletétele. A szép új jövőt ünneplő tömeget csak a program részeként felettük dübörögve elhúzó WhiteKnightTwo billentette ki a nyugodt egyensúlyból egy pillanatra. A WhiteKnightTwo hordozó feladata a SpaceShipTwo űrhajónak megadni az űrbejutáshoz szükséges kezdősebességet.

Az új-mexikói űrrepülőtér ötlete már közel 20 éve lóg a levegőbe, de a befektetőket csak 2005-ben sikerült meggyőzni. Az elmúlt négy évben az építkezés tervezett területén, a kietlen új-mexikói sivatag közepén, egy alig 228 négyzetméteres (30m * 7,6m) telekről eddig 6 sikeres kísérleti kilövés történt. Időközben megszülettek a grandiózus tervek a 70 km2-es sivatag elfoglalására, melyek a legújabb Star Trekben is megállnák helyüket. Mindezek ellenére a kivitelezők rendkívül optimisták és a tegnapi alapkőletételt követően 1 éven belüli átadást és 2010 évvégi nyitást ígérnek.


A WhiteKnightTwo

Az első és legnagyobb bérlő minden bizonnyal a Virgin Galactic lesz. Egy 2 órás menet $200 000-ba (40 millió Ft)fáj, miközben az utasok csak körülbelül 5 percre tapasztalhatják meg a súlytalanság nyújtotta élményt, de már így is 250-en sorakoznak a várólistán. $20 000 lecsengetésével akár már bebiztosíthatjuk a helyünket egy gyors online regisztrációval itt: Space booking

Persze az egész majd csak akkor lesz igazán érdekes, ha nem csak a levegőben megyünk egy kört, azaz nem csak a repülési élményért fizetünk, hanem lesz egy úticélunk is. Mondjuk a Hold, ahol – erős képzavarral élve – eltölthetünk egy napot, mielőtt visszaindulnánk.