Toronyóra lánc nélkül – penthouse 4,8 milliárdért

By  | 

A válság és a stagnáló ingatlanpiac ellenére rekordáron kelt el egy new yorki penthouse triplex. A háromszintes, összesen 600 négyzetméteres lakás egy a Brooklyn híd lábánál álló 16 emeletes épület tetején elhelyezkedő óratoronyban kapott helyett, ahonnét lélegzetelállító kilátás nyílik a new yorki öbölre és az egész városra.

Az eddigi legdrágább brooklyni lakásért 11 millió dollárt (2 Mrd Ft) kértek 2006-ban. Az óratoronyba kialakított háromszintes luxusapartmanért ennek több mint dupláját 25 millió dollárt (4,8 Mrd Ft) csengetett le újdonsült tulajdonosa.


Az egyik ablak még bedeszkázva és éppen épül az üvegkalitka a teteján

Nézzük mit kapunk ezért a pénzért a páratlan elhelyezkedésen és a pazar panorámán felül. A 275 négyzetméteres belépőszint egy hatalmas közel 5 méter belmagasságú nappali, osztatlan légtérrel, csak a vizeshelységeket választották le, de azokat is középen, hogy ne zavarják egyik égtáj felé se a panorámát.

És itt található a lényeg, ami helyreteszi, hogy hol is vagyunk éppen: minden falon egy-egy masszív 4,2 méter átmérőjű üveglap közé zárt óra, melyek elektronikusan vannak összeszinkronizálva. A lakók mondjuk pont fordítva látják, de ha süt a nap, mint a fenti fotón, akkor az árnyék már rendben van. Egy biztos, faliórát ne vigyünk nekik ajándékba.

Lépcső, illetve egy üveglift vezet fel a giganappali középpontjából a felsőbb szintekre, melyek egyre kisebbek lesznek, ahogy felfelé haladunk. A 210 négyzetméteres másodikon három hálószoba és hozzájuk tartozó fürdök találhatóak. A harmadik, már csak 90 négyzetméteres szint, egy nagy 4,5 méter belmagasságú, egylégterű loft. Innét lépcsőn juthatunk fel a 25 négyzetméteres minden oldalról üvegfalakkal határolt sasfészekbe:

Az eredetileg egy papírgyárnak otthont adó épületet David Walentas vásárolta meg 1998-ban és nagy belmagasságú terekben 124 luxuslofot alakított ki. A projekt az erősen indusztriális környezetből kialakított Dumbo lakóövezet része, mely szintén Walentas nevéhez fűződik. A befektető csupán két lakást tartott meg magának. Az egyikben feleségével él, míg az óratornyot most passzolta el egy kőgazdag Quasimodo-nak.

Lakók viszont kezdenek lázongani, és aggódnak a dollármilliókért vett örökpanorámájuk miatt, mivel Mr. Walentas legújabb projektje keretében egy 18 emeletes épületet akar felhúzni a Brooklyn híd lábához, éppen az óratorony mellé. Na az lenne csak a pofáraesés. Bár valószínűleg az itt lakóknak is van annyi, pénzük és befolyásuk, hogy nem hagyják magukat befalazni.

További fotók a tovább után!

28 hozzászólás