Instant papírképek: a Polaroid visszatérése

By  | 

A Polaroid márka mindenkinek ismerősen cseng, az instant fényképkészítés királya volt a 80-as évektől kezdődően, egészen addig, amíg meg nem jelentek a digitális fényképezők, azóta a márka fénye kicsit megkopott, de most igyekeznek behozni a technológiai lemaradást, és előrukkoltak új fényképezőjükkel, a Polaroid Z340-val.
3 évvel ezelőtt volt már egy próbálkozás a visszatérésre, akkor egy digitális fényképezőgépekhez csatlakoztatható mini nyomtatóval jöttek elő (Zink), ami életképesebb ötletnek is tűnt, mint a mostani fényképezőgépbe integrált Zink-nyomtató, viszont kétségtelenül így lesz csak igazi a digicamből instant papírkép retró feeling.

Mondanunk sem kell, természetesen ez is azonnal kiadja az elkészített felvételt a régen megszokott 3×4 inch-es méretben, sőt választhatunk, hogy a klasszikus fehér Polaroid-kerettel nyomtassuk a képet, vagy az teljesen kitöltse a fotópapírt. Nem is akármilyen minőségben: 14 megapixelt tud ugyanis a masina, a beépített Zink-nyomtató pedig úgynevezett Zero Ink-es technikát alkalmaz. Az instant nyomtatás rendesen igénybe is veszi a lítium-ionos aksit, egy feltöltéssel mindössze 25 képet tud egyhuzamban kiszórni magából, amúgy pedig 75 darab digitális kép rögzítését garantálja az SD-kártyán, de nem is kell feltétlenül mindent azonnal legyártani, ennek kezelésére tökéletesen alkalmas a tetején lévő 2,7”-es színes LCD-felület, amin kiválaszthatjuk, melyik fotót érdemes ténylegesen előhívni.

Akik szeretnék nélkülözni a képek PC-n történő utólagos rendezgetését és a nyomtatóval való külön szöszmötölést, azoknak csak ajánlani tudjuk, az ára pedig nem is olyan vészes, 300$-ba kerül (~67.000 Ft), a hozzá tartozó Polaroid Zink fotópapírokat lesz egy kicsit költséges dolog folyamatosan pótolni, hiszen 20 dollárért (~4.500 Ft) lesznek kaphatók 30-as csomagolásban.

6 hozzászólás

  1. Shg

    2011. november 15. kedd at 06:10

    Huhhh!!!! Veszek egy ilyet és irány olaszország!!!!!!!
    10 euro/ fénykép,
    napi 100 fényképet szerintem el lehet lőni
    de ha 10-et sikerül, már akkor is szénné vertem a magyar minimálbért

  2. Szerzetes

    2011. november 15. kedd at 10:48

    Lehet, hogy ezt a kiadást akarják a minimálbérből élők megspórolni azzal, hogy nem mennek olaszba?

  3. dani

    2011. november 15. kedd at 23:34

    halva született… egy normális fényképező áráért cserébe adtam volna nekik tanácsot, amivel sokat spórolhattak volna

  4. johnuram

    2011. november 16. szerda at 08:54

    Hihetetlen, hogy a kihalás útján elindult cégek mekkora baromságokkal próbálnak megkapaszkodni a lejtőn… A Nokiáról se gondolom, hogy sokáig életképes marad az Android által uralni kívánt piacon, de legalább kimondottan izgalmas fejlesztésekkel rukkolnak elő, így elegánsan tűnnek el, ha nem kapnak észbe. Na de ez?! Öt éve is erősen “muhaha” lett volna, most meg egyenesen szánalmas; akkora, mint egy EOS 5D egy tisztességes L-es obival, és hirdeti, hogy 14 megapixel, mindezt egy akkora “lencsével”, mint egy pattanás. Gondolom remek képminőség társul a kényelmes napi viselhetőséggel, hajrá Polaroid! :)

  5. via

    2011. november 27. vasárnap at 12:17

    Egy helyen tudom elképzelni: vmi afroamerikai rapper videoklipjében, amint a medencében ugrándozó csöcsös macákat fényképezik, és nyomtatják is a képet azonnal. Persze közben pörögnek a medálok a fuxon. Ha legalább nem sütne róla külsőleg is a várható kép”minőség”: “lencse” mérete, a mélyre besüllyesztett vaku (derítési szöget el tudom képzelni…), ami ráadásul a lehető legközelebb került az optikához, piros szemek rulez. + 14MP… minek, könyörgöm? 3×4 inches képhez?? Ja, hogy most ez a szenzor a legolcsóbb… Pár retro fan megveszi majd, de sztem a tank-méret senkinek nem jön be. Az igazi polaroid-fanok pedig inkább a polaroid papírok további forgalmazását szerették volna látni, nem ezt…

  6. kövi

    2012. január 12. csütörtök at 17:38

    szerintem ez tök jó módja a régi polaroid érzés visszahozásának. egyetlen szépséghibája, hogy telepakolták felesleges dolgokkal. csak egy exponáló gomb kéne rá, mint a régi gépeken, és köphetné ki rögtön a képet.