Ajtónyitás okostelefonnal – Kwikset Kevo

By  | 

Kwikset Kevo3

A Kwikset Kevo segítségével hamarosan elfelejthetjük a hagyományos értelemben vett lakáskulcsokat, azt ugyanis ezentúl az okostelefonunk fogja helyettesíteni, tehát fizikailag nem is kell, hogy nálunk legyen a mobilt néha össze is karcoló fémkulcs, elég ha azt a telefonban elektronikus kulcsként (eKey-ként) letároljuk.

kwikset-kevo-lock

A Kevo zárszerkezete meglehetősen egyszerűen nyitható, a telefont elő sem kell venni, elég csak kézzel megérinteni a világító zárat, az Bluetooth-kapcsolaton keresztül felismeri a a zsebünkben lapuló telefont, és ha megfelelőnek találja az eKey-t, akkor szépen beenged.

kwikset_kevo2

Ehhez persze szükség van a telefonra letölthető Kevo App alkalmazásra, viszont a generált egyedi eKey-t továbboszthatjuk a szoftverrel a család többi tagjának, szóval a virtuális kulcsmásolás is kipipálva.

Kwikset Kevo1

Még az sem jelent problémát, ha véletlenül épp nincs nálunk a mobilunk (vagy lemerült), hiszen a külön kapható Kevo Fob tokennel ugyanúgy nyitható lesz a zár, már persze ha rendelkezik a megfelelő eKey-vel.

Kwikset_Kevo4_Fob

Szerencsére egyéb rizikófaktorokra is gondoltak a készítők: bár a zárban lévő 4 darab AA ceruzaelem közel egy éves élettartamot biztosít és többször kapunk előtte figyelmeztető ’low battery’ jelzéseket az elemcseréhez, mégis előfordulhat, hogy lemerül a szerkezet, ekkor kell csak elővenni a jól bevált fémkulcsot, amit természetesen megkapunk a zárhoz. Sajnos megeshet az is, hogy a telefont ellopják, ám ekkor sincs vész, a Kevo weboldalán (vagy épp egy ismerős Kevo App-ján bejelentkezve) törölhetjük a magunknak vagy másoknak kiosztott eKey-ket, így megelőzhető egy esetleges nagyobb káresemény.

Kwikset_Kevo_portal

Végezetül még ott van az a lehetősége annak, hogy valaki kívülről próbálná meg kinyitni a zárat, miközben az eKey-s okostelefon vagy a Kevo Fob ajtón belül van, de szerencsére a zárszerkezet megkülönbözteti a benti és kinti jelet, vagyis ez sem jelent kiskaput az illetéktelen behatolásra. Meghekkelni az egész rendszert meglehetősen nehézkes, tekintve hogy a Kevo zárja nem is a Bluetooth-os beépített titkosítást használja, hanem  az egyenesen katonai szintű PKI-kódolást.

Kwikset-Kevo-image-004

Maga a szolgáltatás a hozzá tartozó Kevo App-al, illetve a csökkentett erőforrás-felhasználású Bluetooth Smart Ready/Bluetooth 4.0-t támogató okostelefonnal működik, de mivel jelenleg ezt az alkalmazást csak Apple Store-ból lehet letölteni, ezért egyelőre kizárólag iPhone 4S és iPhone 5 okostelefokkal használható a Kwikset Kevo. Megjelenésről és árról egyelőre még nincs bővebb infó.

7 hozzászólás