Fanyűvő szörnyeteg – John Deere Harvester

By  | 

Régi szép időkben favágók vágták a fát, fejszével, fűrésszel, izzadságos munkával, de legalább szépen lassan, kézimunkával szerencsére nem lehet gyorsan erdőt irtani, van idő újratelepíteni. A technika persze favágás fronton sem állt meg, nemcsak rettenet láncfűrészek, gyilkos hidraulika és nyomaték, fedélzeti computer, joystick és megállíthatatlan überhatékony célszerszámok állnak rendelkezésre, hanem kifinomult fedélzeti szoftver és internetkapcsolat is. Bemutatjuk a Harvestert:

Harvester, mintha egy C-kategóriás horrorfilm is készült volna ezzel a találó címmel, és a jelenlegi legdurvább fakitermelő gépezet is ezen a néven fut. A betakarítógép vagy aratógép, ha jobban tetszik, úgy szüreteli a 60 cm átmérőjű 10-15 méter magas fákat, mintha csak ribizlit szedne. Az 1975-ben bemutatott világelső hidraulikus fakitermelő gép a PIKA 75 nevetséges manikűrollónak tűnik mellette. (Masszív demonstratív videó a tovább után, de még nincs vége…)

A Harvester a traktorok Bentley-jének az amerikai John Deere terméke. A Harvester különbözőképpen konfigurálható, a számunkra érdekes csúcsmodell a következő három fő komponensből áll: egy 1170E Harvester típusú jármű, CF6-os hidraulikus kar, illetve annak végére erősíthető H414-es fűrész fejegység.

Az 1170E hordozó jármű paraméterei: 18 tonna, 7m hossz, 6 kerék, elől 24,5-es hátul 34”-es kerekek, az első 2×2 kerék lánctalp kiegészítővel összefogható, 6.8 literes motor, fedélzeti computer, TimberLink software, ergonomikus, kényelmes minden igényt kielégítő fülke. 40km/h fölé nem kell gyorsítania, így a motor mindössze 194 lóerős, cserébe már 1400-es fordulatszámtól 935Nm-es nyomatékot produkál. Az alacsony súlypontú, csuklós szerkezetnek, illetve a bármilyen irányba elmozduló kerekeknek köszönhetően rendkívül jó terepjáró képességekkel rendelkezik.

Na de most jönnek, csak az igazán kemény dolgok. A CF6 hidraulikus kar specifikációja: emelő erő: 165kN, csavaró erő: 45kN, elérés, hatósugár: 11,3 méter, üzemi nyomás: 4060psi (28MPa), hát szkanderben nem nagyon találna ellenfélre az biztos.

H414-es fűrész fejegység. A gép legfontosabb része. Az 1 tonnás fejegységben egy 75 cm-es 40m/s sebességgel pörgő láncfűrész található, mely 3 mp alatt képes kivágni és kikapni a helyéről egy max. 62 cm átmérőjű fát, majd újabb 12-15 mp múlva teljesen legallyazva és 3 db 5 méteres darabra vágva figyel a szállításra váró fa. Az ágazás / darabolás 5,3m/s sebességgel történik és mintha csak Pick szalámit szeletelne olyan könnyedséggel.

A kabin full hi-tech, mintha nem is munkagépben, hanem egy felső/középkategóriás személyautóban vagy az irodánkban ülnénk. Jobbra figyel a joystick, amivel az akciók nagy része végezhető, középen pedig a fedélzeti számítógép a TimberLink és TimberMatic 300 szoftverekkel, melyek minden apró részletre figyelnek, mindent regisztrálnak és a „favágónak” szinte csak a döntésekre kell koncentrálnia. A GPS alap, így a gép mindig tudja merre járunk, folyamatosan regisztrálja a fakivágás helyszíneit, hogy később majd az újraültetés is tervezhető legyen. Miután a fejegységgel megközelítettük a kivágásra ítélt fa törzsét szinte minden automatikusan megy tovább, az átmérő becslése, a sebesség, nyomás beállítása, a gallyazás, a darabolás. Vagy előre beállított paraméterek szerint vagy a legutóbb kivágott fák tulajdonságait figyelembe véve automatikusan tanítható is a szoftver. A képernyő folyamatosan pörögnek a számok minden fontos adatot látunk az éppen kivágás alatt lévő fáról és a legutóbbi kettőről. Fa átmérője, hossza, típusa, minősége, keskenyedése, illetve a gép műszereinek állapotáról és a képernyőről tájékozódhatunk, legyen az a fűrész sebessége, a nyomás a hidraulikában vagy éppen az üzemanyagtartály szintje.

GPS mellett internetkapcsolattal (GPRS) is rendelkezik a kabin, így a központi irodával is folyamatos a kapcsolat, legyen az adatátvitel az éppen kivágott fák paramétereiről vagy egy emailben érkező utasítás. A kapcsolat megszakadása esetén az adatok USB-re menthetőek vagy CD-re írhatóak, a CD-író szintén része a kabinnak.

Árcetli: az új gépek ára csak érdeklődésre, a website-on nem publikus, viszont találtunk egy csupán 80 munkaórát üzemelt majdnem zsír új 2010-es használt gépet, melyett bruttó 400.000 EUR-ért (kb. 105 millió Ft) hirdetnek Németországban.

Ha az erdő újratelepítése is megvan oldva ekkora iramban, mint ahogy ezek a gépek dolgoznak, akkor nem feltétlenül rossz dolog ez, hiszen álszentség volna azt állítani, hogy nem szeretjük magunk körül a természetes fából készült dolgokat, legyen az bútor, parketta, nyílászáró vagy bármi más. Viszont a megfelelő iram eléggé kérdéses, hiszen ezek a gépek 20 mp alatt vágnak ki és szeletelnek fel egy 20 év alatt ekkorára nőtt fát. Ez esetben vajon hány db fát kell egy kivágott helyett ültetni, hogy 20 év múlva is legyen még mit kivágni?
Masszív videó a tovább után!

11 hozzászólás

 1. bitvarg17

  2011. július 1. péntek at 20:49

  nagy valószínűséggel a finnek is ilyet használnak, de nekik saját módszerük van az erdőállomány fenntartására, mégpedig: Amelyik területet kiirtották azon a területen 100 évig nem szabad fát vágni.
  végül is jogos így egyáltalán nem nyúlnak a telepítésnél a természet dolgába és valljuk be 100 év sok mindenre elég

 2. vtec

  2011. július 1. péntek at 20:56

  nagyon kemény, élvezet nézni

 3. Henk

  2011. július 1. péntek at 21:08

  nem írtál árakat!

 4. vizzitor

  2011. július 1. péntek at 21:29

  Árcetli pótolva! :)

 5. Elfendel

  2011. július 1. péntek at 21:38

  Nem akarok tiszteletlen lenni a cikk írójához, csak erdőmérnökként helyesbítésként jegyezném meg, hogy az említett 20 éves növekedési idő még akác esetén is édes kevés (ami köztudottan az egyik leggyorsabban növő fafajunk) ugyanis annak is legalább 30 év a vágásérettségi kora. A videóban és a képeken látható fenyőfák vágásérettsége hazánkban átlag 70-75 év, alacsonyabb átlag hőmérsékletű területeken (mint pl. az első hozzászóló által említett Finnország) akár a 100-150 évet is elérheti ugyanis hidegben lassabban növekszik. Éppen ezért van a finneknél 100 éves tilalom a kitermelésre, mert ott nem lehet csak úgy beültetni a tajgát akáccal, hogy 30 év múlva újra lehessen fát vágni. Ugyanis csak a fenyő bírja ki azt az éghajlatot.

 6. vizzitor

  2011. július 1. péntek at 22:41

  @Elfendel: a szakértő kommentet, helyesbítést mindig szívesen fogadjuk. Nem gondoltam volna, hogy 70-75 éves fák, csak tipp volt, de így még rosszabbul hangzik, még nehezebben pótolhatóak sajnos, illetve így valóban érthető a finneknél lévő 100 éves tilalom

 7. Light

  2011. július 2. szombat at 11:30

  Akinek tetszik és csak ámul, annak tudom ajánlani az Amerikai favágók című műsort, abban is szembesülni lehet, hogy mennyire megváltozott a fakitermelés.
  Volt szerencsém személyesen is látni hasonló kitermelést, igaz abban nem volt net meg hasonlók, de csak úgy ette a bükk fát, ami még lassabban nő…

 8. mrb

  2011. július 3. vasárnap at 21:51

  Ez leginkább elszomorító. (Persze, ha épp bútort vesz az ember, akkor nem gondol bele). Kompenzációként szeretnék látni egy fatelepítős videót.

 9. Llew

  2011. július 8. péntek at 08:03

  Pár éve, azt hiszem a discoveryn valami óriás munkagépekről szóló filmben láttam egy hasonlót, ami teljesítményre lehet nem volt ilyen, de egyébként laikusként jobbnak tűnt.
  A karja, meg a vágó feje ugyan az a kialakítás volt, de a gép annyival tudott többet, hogy teljesen lánctalpas volt, és ahol ennek a motortere van, annak ott egy rakodó tere volt, szóval a darabolt rönköket rögtön a hátára kapkodta, nem lerakta. Plusz a fülke forgatható volt, így mikor megtelt a hátulja, a pilóta (mert ezekhez már nyilván nem elég egy traktor jogsi :D) csak simán megfordította, és a gép kiment ugyan azon a nyomon, mint amin be. Nem kellett neki hely az erdőben a megforduláshoz és taposási kár is kisebb.

 10. Llew

  2011. július 8. péntek at 08:13

  Hopp, a videót nem tudom megnyitni, de ahogy máshol nézem, mintha ez is tudná forgatni a fülkéjét.

 11. Zsolt

  2011. július 9. szombat at 21:06

  Tökéletesre fejlesztette az ember a Föld tönkretételét. Most már csak az a kérdés, mikor adja meg magát?