821 millióért fejlesztenek egyedi táblagépet a Gazprom elnöknek

By  | 

A Gazprom tendert írt ki olyan egyedi táblagép elkészítésére, amely Alekszej Miller elnök számára egyfajta agyközpontként szolgálna, valamint teljesítmény és biztonság tekintetében ver minden jelenleg piacon megvásárolható hasonló hardvert.
Alexei Miller, Vladimir Putin
A jelenlegi Retina kijelzős iPad csúcsmodell ára körülbelül 1000 euró, a Gazprom ennek az összegnek a háromezerszeresét (3000x), 821 millió forintnak megfelelő rubelt hajlandó kifizetni a táblagépért, amelynek az Apple által kifejlesztett operációs rendszeren kell alapulnia és persze 3G vezeték nélküli internetkapcsolattal kell rendelkeznie – írja az MTI.

gazprom_tablet

A táblagép gyártójának nem lesz könnyű dolga, mivel azt várják el tőle, hogy az eszköz teljesítménye gyakorlatilag másolja le az elnök asztalán lévő számítógépét, amelyen számtalan alkalmazást futtatnak. A táblagépnek emellett nagyon gyorsnak kell lennie, minden egyes mellékletnek legfeljebb 5 másodperc alatt be kell töltődnie (más források szerint 15 mp), és a képernyőváltások között sem telhet el 3 másodpercnél több idő. Egyik sem extrém elvárás, azonban azt az esetek 100%-ban garantálni mégsem egyszerű, hiszen a letöltés sebessége sokkal inkább hálózatfüggő, mintsem a hardver által limitált, illetve extrém esetben Gmaillel is küldhetünk akár 10GB-os „csatolmányt” is.

gazprom_02

Alekszej Miller táblagépének mindazonáltal igen megbízhatóan kell működnie, mert mint az Izvesztyija című napilap online változata írta, a Gazprom elnöke a nap 24 órájában, a hét minden napján és az év 365 napjában dolgozik. (Ebből a pénzből, mondjuk az év minden napjára tudnának vásárolni 10 db csere iPad-et…) Ha mégis elromlana a készülék, azt legfeljebb 4 óra alatt meg kell javítani. Természetesen az is feltétel, hogy senki sem férhet hozzá a táblagépen tárolt információkhoz és a cég adataihoz sem. A táblagépet csak a tekintélyes orosz állami cég elnöke fogja használni.

gazprom_04

Az bizonyos, hogy nem egyhamar, a készülék előállítására ugyanis 206 napot adott a megrendelő, és a pályázat is csak július 31-én zárul. Szergej Kuprijanov, a Gazprom elnökének szóvivője megerősítette, hogy valóban készülnek táblagépet vásárolni Alekszej Millernek, csak azt nem tudta megmondani, hogyan számították ki a maximális árát, a mintegy 119 millió rubelt (821 millió Ft). Ennyi pénzért egyébként még a 800 lóerős száguldó iroda, a Brabus 800 iBusiness 2.0-ből is kijönne egy 6-8 darabos jármű flotta, mindegyikben 2-2 db iPad-del.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, egyáltalán, hogy kik indulnak a tenderen, de még inkább, hogy milyen gépet sikerül a nyertes gyártónak összehoznia ekkora összegből Karácsonyig.

1 hozzászólás