Ruganyos léptekkel Enko futócipőben

By  | 

enko-running-shoe-01

A futócipők egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy földetéréskor csillapítják a becsapódást, ezzel védve ízületeinket. Igaz vannak, akik a „mezítlábas”, azaz a minél természetesebb futást biztosító, nulla boka tartással, nulla becsapódás elleni védelemmel ellátott lábbelikre esküsznek, de míg tengerparton jól jöhet egy ilyen addig városban, aszfalton mindenképpen maradnék a klasszikus megoldásnál.

enko_tech_en

A különböző gumi, méhsejtszerkezetű, levegőcellás sarkak, talpak remekül csillapítják az ütközéseket, de azokat általában azonnal el is nyelik. Az Enko futócipője azonban eggyel tovább lép és rugós csillapítás segítségével a földet éréskor elnyelt mozgási energiát pár pillanatig eltárolva azt az elrugaszkodási fázisban vissza is adja. 

enko-2-600x394

A cipő két oldalán egy kis kar segítségével lehet állítani a „futómű” feszességét, reakcióját a mozgás intenzitása (gyaloglás vs. futás) függvényében, illetve testsúlyunknak megfelelő különböző keménységű rugók közül választhatunk. Extraként pedig a cipők talpa, futófelülete is cserélhető. 

enko_boost

A cipőt a francia futó Christian Freschi és csapata fejleszti, teszteli 2002 óta. Mostanra elkészült a tökéletes prototípus és készen állnak a sorozatgyártásra. Most ehhez gyűjtenek az Indiegogo-n. $390-os (kb. 100 ezer Ft) hozzájárulásért miénk lehet az első párok egyike.