World Games stadion – 100% napelem

By  | 

A felülnézetből tekerődző óriás sárkánynak tűnő stadion Taiwanban található és a hamarosan, július 16-án kezdődő World Games játékoknak lesz majd központi helyszíne. A komplexum, számunkra talán meglepően, de határidőre elkészült, tegnapelőtt tartották a tűzijátékos felavató szertartást.

A csillogó pikkelyeknek összesen 8844 db napelem felel meg, melyek a stadion teljes külső felületét beborítják. A hatalmas, közel másfél hektáros (14155 m2) napelem felület évente 1,14 gigawatt óra energiát termel évente, mely teljes egészében képes kiszolgálni a stadion áramszükségletét, 3300 lux fényerővel ragyogja be a pályát, holtszezonban pedig a környező lakónegyedek 80%-át tudja ellátni energiával. A stadiont a japán Toyo Ito tervezte, 55 000 nézőt bír befogadni és mintegy $150 millióba (30 mrd Ft) került a megépítése.

A World Games az Olimipiáról egyelőre kiszorult vagyis soha be nem jutott sportok terén kínál versenyeket. 99 ország 4500 sportolója méri össze majd tudását júliusban 31 olyan izgalmas sportágban mint az ejtőernyőzés, biliárd, frisbee, sumo, kötélhúzás, uszonyos úszás, íjászat, falmászás vagy a petanque. Videó és fotók a tovább után.