Vezeték nélküli digitális toll a Nokiától

By  | 

Milyen lenne, ha az ember tolla képes lenne megjegyezni az általunk vele leírt szöveget? Ezen tanakodhattak a HP és a Nokia mérnökei, mielőtt kifejlesztették volna a vezeték nélküli technikát használó intelligens tollat.

Amint arról a két cég beszámolt, a toll látszólag külsőre semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól. Azonban a látszólag alig feltűnő eszköz felvételeket készít magáról az írási folyamatról. A felhasznált technika képes akár a másodpercenkénti száz írási mozdulat feljegyzésére és később ezek majdnem teljesen pontos visszaadására. Magát a technikát a Hewlett-Packard fejlesztette ki és a német szövetségi tartományok bűnügyi hivatalai már egy éve tesztelik. A Nokia az adatátviteli technikáért felel, a feljegyzett adatokat Bluetooth segítségével továbbítják először egy mobiltelefonnak majd ez küldi tovább őket egy szervernek.

A módszer újdonsága pont a vezeték nélküli technikák alkalmazásában rejlik. Eddig ugyanis már léteztek hasonló digitális intelligens tollak, ám azok az USB-kábelt használták és egy számítógéphez vagy laptopokhoz csatlakoztatták őket.

A Hewlett-Packard és a Nokia tájékoztatása szerint az új eszköz iránt már érdeklődnek különböző egészségügyi intézmények, pénzügyi hatóságok és kormányszervezetek is. Ezeknél a hivataloknál ugyanis egy már leírt szöveg digitális rendszerbe való bevitele A4-es oldalanként egy dollárba kerül. A két vállalat úgy véli, ezzel a módszerrel az intézmények óriási pénzösszegeket takaríthatnának meg.