Vízalatti város szárazon avagy a negatív sziget

By  | 

Bulgáriában hamarosan ismét besüthet a nap egy vízalatti város házainak ablakain. A várost Seuthopolisnak hívják és körülbelül időszámításunk előtti 4. századra datálják az alapkőletételt. A város romjaira viszont csak egy 1948-as gátépítés alkalmával bukkantak rá, majd 1954-ben ismét víz alá került, 20 méter mélyre, a Koprinka tó fenekére.

Idén jött az ötlet, hogy milyen jó lenne kiemelni a várost a vízből és a projekt megvalósítására már befektetőket is találtak. Az egyedi és meglepő ötlet a Tilev építészirodától származik, amelyet a helyi hatóságok is támogatnak. A kiemelés alatt azért ne búvárokat képzeljünk el kezükben téglákkal. A merész elképzelés szerint az elsüllyedt város köré, a tó közepére, egy 420 méter átmérőjű töltést építenének, így a tó fenekén fekvő ősi település ismét a szabad ég alá kerülne.

Az egyelőre csak tervezőasztalon lévő projektet nagy nemzetközi érdeklődés kíséri. A mélyföld és gátépítés témában talán legnagyobb tapasztalattal rendelkező hollandok is bejelentkeztek a nem kis kihívást jelentő feladat megvalósítására.

Mivel a gát-gyűrű relatív magas (20-22m) így hatalmas nyomásnak kell ellenállnia. A tervezők csekély, de állandó vízbeszivárgással számolnak, melyet szélenergiával működtetett szivattyúkkal pumpálnak majd folyamatosan kifelé. Nem hangzik túl biztatóan, ezek után egyik házban sem lenne nyugodt álmom, nem mintha azokat szállásoknak tervezték volna, hiszen a városba eleinte majd nem is lehet lemenni, csak a gyűrűn lévő sétányon bringázni, fagyizni és fentről lenézni a falura.

A "körgyűrű" a partról csak hajóval, csónakkal közelíthető meg. A látogatók a partról vagy a városhoz közeledve, abból semmit sem látnak, csak kikötés után tárul szemük elé az ősi város látképe, 20 méterrel a vízszint alatt.

Projekt elsősorban nem az ásatásokról vagy a falu megmentéséről szól, hanem a csodalyukról a tóban, a mózesi vízválasztás fegyvertényéről, mely a befektetők reményei szerint egy rendkívül vonzó és felkapott turistalátványossággá fejlődhet ki.