Hidrogénbomba-álló hosting egy svéd ex-bunkerben

By  | 

Az überdesignos svéd adatparkban minden van, ami csak kell: üvegház növényekkel, vízesések, leszuperált világháborús német tengeralattjáró motor, szimulált napfény, 2600 literes tengervizes akvárium és mindezekmellett egy hidrogénbombának is ellenáll. Szervereink valószínűleg biztonságban lesznek, ha itt hostoltatjuk őket. Egyébként meg tökéletes filmbéli főgonosz búvóhely.

Mindez nem sci-fi, hanem valóság. A legnagyobb svéd internetszolgáltató adatparkját egy 30 méter vastag gránitágy alatt lévő régi atombunkerben alakították ki Stockholm közelében. Bejáratát 40 cm vastag ajtók védik. A hidegháború alatt aktívan használt menedéhely a Pionen White Mountains kódnévre hallgat. A több mint 1000 négyzetméteres komplexum 2007-2008-ban lezajlott átalakításakor több mint 4000 köbméter gránitot robbantottak és mozgattak meg. A bunkert anno úgy tervezték, hogy az akár egy hidrogénbombának is ellenál.


15-en dolgoznak 30 méterrel a föld alatt

Az épületben található a legnagyobb svéd internetszolgáltató kiemelt Pionen névre hallgató adatparkja. A termek co-location szolgáltatásnak is helyet biztosítanak, így nincs akadálya, hogy a hostingdíj lecsengetését követően akár saját szervereinket is bepakoljuk ide.


Balra a generátor, jobbra a gránitba vájt csarnok

Áramkimaradástól sem kell tartanunk hiszen a backupot 2 db egyenként 1,5 Megawattos Maybach MTU típusú dízel tengeralattjáró motor biztosítja szükség esetén. A morbid humorral megáldott tervezők a tengeralattjárón használt világháborús légvédelmi szirénát is szerephez jutatták, az jelzi diszkréten az áramszünetet.

Az egész objektum háromszorosan redundáns kapcsolattal csatlakozik a gerinchálózatra. Három teljes független, három irányból érkező, különböző technológiájú kábelekkel éri el a backbone-t.


Előtte

30 méterrel a föld alatt 15 rendszergazda dolgozik. A vezetőség és a tervezők nem csak adatbiztonság és technológia téren voltak maximalisták, hanem kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a volt bunkerből egy zöld, vízeséses, akváriumos, napfényes (!) überdizájnolt és kellemes életteret alakítsanak ki.


…Utána

Az inspirációt egyértelműen a sci-fik adták. A felelős igazgató személy szerint is nagy rajongója a 70-es évek legjobbjainak. Imádja a Logan’s Run-t, a Silent Running-ot, a Csillagok Háborúját (kedvence a Birodalom visszavág) ja és teljes James Bond sorozat ott figyel a polcán otthon. Bahnhof Pionen