Spectrus – színre bontja az USB-t

By  | 

Ha meghalljuk, hogy valamiben benne van orosz Art Lebedev tervezőcsapatának keze, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy nem lehet rossz, mégha csak koncepcióról van is szó. Most már szinte kéthavi rendszereséggel hintenek el valami meglepő, egy hétköznapi dolgot teljesen más irányból megközelítő jóságot.

A legújabb alkotás egy nagy fekete hárosmzög alakú USB elosztó, amely a prizma fénybontó tulajdonságát hivatott visszaadni. Ha fizika óráról éppeb hiányoztunk, amikor a prizmáról volt szó, akkor is ismernünk kell, ha máshonnét nem legalább a Pink Floyd – Dark side of the moon c. albumának borítójáról. A fehér fény összetett, különböző hullámhosszúságú elektromágneses rezgések összessége. Az üvegprizma az oldalára érkező fehér fényt összetevőkre bontja. A prizma a különböző színű fényösszetevőket különböző mértékben téríti el, így válik láthatóvá a szivárványszínű spektrum.
Erre az analógiára készült a Spectrus USB elosztó is, egyik oldalról érkezik a fehér kábel egymagában, a másik oldalon pedig távozik a színes csokor.