Factor 001 – überbringa F1 technológiával

By  | 

Az autóalkatrészgyártó BERU f1system mérnökei, akik egyben a Forma 1-es csapatok beszállítói is, most minden tapasztalatukat és tudásukat latba vetve megalkották a biciklik királyát, a jelenleg elérhető legdurvább kétkerekűt. A Factor 001-ről a londoni Science Museum-ban, a ma megnyitott Fast Foward, avagy "20 F1-es technológiai újítás, mely mindennapi életünket is megváltoztatja" alcímet viselő kiállításon rántották le a leplet.

A minden alkatrésszel együtt kevesebb mint 7 kilós szénszálas váz pillekönnyű szerkezetét ugyanazzal a szoftverrel tervezték és modellezték, mint a Forma 1-es autókat. A fedélzeti kompjúter gyűjti a kormányba és a vázba épített preciziós szenzorok, GPS és rádiós adó-vevők által szolgáltatott adatokat.

A Factor 001 paraméterei, nagy részükben világelső:

  • Biometrikus adatok gyűjtése és összevetése a bringára ható erőkkel, sebességgel, környezeti adatokkal
  • Hidraulikus fékek, kerámia fékbetéttel
  • Minden egyedileg tervezett alkatrész F1-es gyártástechnológiával készült
  • Extra merev váz, felni és küllők
  • Személyre, egyénre, méretre szabott egyedi bringák, nincs két egyforma

A bicikli ára is rekorder, így a vevői kör valószínűleg csak a versenysportból, a biciklis elitből illetve a kőgazdag hobbibringásokból fog kikerülni. A
Factor 001 mától rendelhető a  BERU f1systems-től. Az alapmodell kevesebb mint £20,000-ért (6,5 millió Ft) elvihető, míg a full extrás verzió ennél valamivel többe kerül.