RYNO – Élet egy keréken

By  | 

Az egész ott kezdődött, mikor a RYNO (Ride Your New Opportunity) megalkotóját, Chris Hoffmann-t megkérdezte a 13 éves lánya, tudna-e építeni egy olyan egykerekű járgányt, melyet a Dragon Ball animációs sorozatban látott. A kérdésre az oregoni mérnök igennel válaszolt és hozzá is látott a tervezésnek. Hat év és három prototípus után, itt az előrendelhető modell.

Ryno1

A RYNO egy kis hatótávolságú elektromos hajtású személyszállító, mindössze egy kerékkel és a Segway-hez hasonlóan giroszkópok és gyorsulásmérő szenzorok felelnek az egyensúly megtartásáért. Azonban egy egykerekűnél az összes létező irányba meg kell tartani az egyensúlyi állapotot, nem csak előre- és hátrafele.

ryno-motors-2

A közel 70 kilós RYNO-t nem nagyon fogjuk emelgetni, de szerencsére ennek a tömegnek a nagy része a keréken belül van – itt található a 2 SLA akkumulátor – így az alacsony súlypont is még biztonságosabbá teszi a motort, és ha mégis szeretnénk leparkolni vele, csak kikapcsoljuk az egyensúlyozó rendszert és letámasztjuk a váz előre kiálló „szarvaira”.

3_ryno

A járgány maximum sebessége 16 km/h körül van, tudna gyorsabban is haladni, de az már a biztonság rovására menne. A manőverezéshez szükségünk van a súlypontunk áthelyezésére. Amerre dőlünk, arra megy a motor, fékezéshez pedig elég kicsit hátradőlni, de van rendes fék is, ha hirtelen kell megállni.

ryno4

A RYNO hatótávolsága 16 kilométerre korlátozódik, mely munkába járáshoz, bevásárláshoz és egy kis örömmotorozáshoz bőven elég, ha azonban mégis kifogy a kraft, elég egy 12 voltos DC adapter, mely 6 óra alatt képes teljesen feltölteni az akkumulátorokat.

ryno5

A RYNO már most előrendelhető a cég honlapján, és ha minden jól megy az első vásárlók 2014 második negyedévében már fel is pattanhatnak rá. A valós tömeggyártás azonban csak 2014 végére valósulhat meg. A RYNO 1 éves garanciával 5295 dollárba (1,2m Ft) kerül, ami nem olcsó, de az élmény sokaknak megérhet ekkora összeget. Ezen felül a motorhoz opcionálisan vásárolható még ION akkumulátor csomag vagy csomagtartó (169 dollár) is.

5 hozzászólás