Vállról indíthatós Canon 5D Mark II – Redrock Cinematizing Kit

By  | 

Alig másfél hónapja, annak, hogy Vincent Laforet, a Pulitzer díjas fotóművész a Canon 5D Mark II HD videórögzítési képességeiből kicsavarta a maximumot és az interneten futótűzként elterjedt videót látva mindenkinek leesett az álla. Hihetetlen, hogy egy elsősorban állókép rögzítésre tervezett tükörreflexes fényképzőgép mire képes mozgókép téren is. Laforent szerint simán lebünteti a Canon direkt nagyfelbontású videó rögzítésére tervezett modelljét a 3CCD-s Canon HD XH-A1-et, különösen gyenge fényviszonyok mellett illetve mélységélességben.

Reverie - HD video by Vincent Laforet
Annak aki még nem látta: kötelező! Reverie by Vincent Laforet

Persze nem mindenki osztja ezt a véleményt. A Prolost szerint a Nikon D90-nel és a Canon 5D Mark II-vel rögzített videók, csak első ránézésre tűnnek profinak. Ha közelebről szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy agyontömörítettek, túlproceszálltak, az élességgel is átestek a ló túlsó oldalára és mindemellett használat közben esetlenek és nem kompatibilsek a filmes eszközökkel. Vincent Reverie c. videóját nézve ezeket a kritikákat nem feltétlenül érezzük jogosnak, vagy csak nem vagyunk elég vájtszeműek, pedig a fotográfus állítása szerint nem alkalmazott semmiféle utómunkát, trükköt. Egyedül a felhasznált 4-5 millió Ft-nyi objektív szett az, amit nem dobnak csak úgy minden 5D vásárló után. Azonban a 470 000 Ft-os vázzal együtt a költségvetés még így is töredéke annak, mintha egy százerer dollárokban mérhető professzionális filmforgatásnál használt kamerát vetett volna be. A 2-3 perces klip állítólag két nap alatt készült forgatással, vágással együtt. Werkfilm meg itt.

Ha valaki szerencsés Canon 5D Mark II vagy Nikon D90 tulaj lévén hasonló fába szeretné vágni a fejszéjét, vagy legalább is kinézetben, használhatóságban, kompatibiltásban, rögzíthetőségben fel szeretné hozni tükörreflexes fényképezőgépét egy profi videókamera szintjére (legalábbis kinézetben és kompatibilitásban), akkor nem kell tovább várnia a céleszközre. A pár napja megjelent Redrock "Cinematizing" kitje brutális megjelenését kölcsönöz a DSLR kamerának, óvja és segít rögzíteni, hordozni a vázat, mindemellett a zoom-ot és az élességet is a nagyoktól megszokott módon állíthatjuk. Így egy összesen 1m Ft-ból megálló Canon 5D + Redrock Cinematizing kombó megfontolandó választás lehet minden amatőr filmesnek.

13 hozzászólás