Prága legjobb éttermében Brazil konyha? Ambiente Brasileiro

By  | 

A pincér egy jókora karddal és egy 40 centis késsel, elszánt tekintettel közeledik asztalunkhoz. Nem, nem a borravalót keveselte, hanem éppen a nyolcadik fogás bélszínnel érkezik… na de ne rohanjunk ennyire előre.

Karlovy Vary-val egybekötött prágai hosszúhétvége. Kötelező, illetve itt van a szomszédban, de még nem voltunk, így jó előre, még itthon netről gondosan feltérképezzük a várost, a hoteleket, a kötelező látnivalókat prioritásos listába gyűjtjük és természetesen a sörözőkről és a gasztronómiai élvezetkről sem feledkeztünk meg. Az előzetes kutató munka után akadtunk Prága – több toplista szerint is első – egyik legjobb éttermére, ami meglepően knédlitől mentes és ráadásul brazil.

Tovább a hatalmas húsokhoz, meg jól megtudjuk mi az a Churrascomeg a Rodizo =>


Az Ambiente Brasileiro az ambiente lánc egyik legújabb tagja. Az Óváros-tér mögötti egyik kis utcában található, így nem nagyon lehet eltéveszteni (google map). Viszont előzetes asztalfoglalás nélkül nem sok esélyünk lesz, így érdemes előző nap azért beszólni, hogy ne a WC-hez legközelebbi sarokba kerüljünk, ahogy mi is jártunk. Az étlap végigolvasását egy keményvonalas vegetáriánus valószínűleg érvágással üdvözölni, hiszen van itt minden bélszín, hátszín, fartő, oldalas, lábszár, mindez a leghíresebb urugvayi angus marhából. Több mint 30 féle. Ez pedig csak a kezdet, nem maradhat el a sertés, csirke, pulyka és a halak sem. Persze hiba lenne azt gondolni, hogy az Ambientében csak véres húsokat tolnak elénk.

A nagyterem végében előételektől és salátáktól roskadozó hajóról válogathatunk az elképesztő, hal, kagyló, polip, sushi, sajt- és salátakülönlegesség, házisütésű kenyérfélék kínálatából. A kajakánaán nem jön olcsón, cserébe svédasztalos (buffet) rendszerben működik, legalábbis, ami az előételeket illeti. Az egyösszegű befizetésből a végetlen húskínálatot is végigkóstolhatjuk, azonban, azokat a pincérek hordják folyamatosan az asztalhoz. A nyársakra tűzdelt ínycsiklandó húsokból hatalmas bozótvágó késnek beillő célszerszámukkal hasítanak vékony szeleteket, melyekért egy a kés-villa mellett helyetfoglaló speckó húscsipesszel nyúlhatunk. A nyársakon azért nem csak húsok érkezek. Néha meglepnek minket némi sült banánnal, grillezett ananásszal vagy avokádóval. 

Az előételek lepusztítása és a hetedik kör tányérunkra érkező hússzállítmány után megállapítjuk, hogy lassan mozdulni sem tudunk, pedig még a harmadánál sem tartunk. Rövid szusszanásnyi időt kérünk, de a pincérek kíméletlenül hordják a húsokat. Már nem számoljunk, eszünk mert muszáj, aztán valahol a 11. kör után végleg feladjuk.

Churrasco az az eljárás, ahogy a húsokat készítik, leginkább nyásratűzött marhát egy speckó grillben. A Gaucho-któl, azaz Dél-Amerika cowboyaitól származik a módszer. A Rodizo pedig Churrasco húsok felszolgálásának módját jelenti. A Churasqueros pedig egyben szakácsok és egyben pincérek is, mint a végén kiderült. Azaz az asztalunk körül nyársakkal rohangáló "pincérek" a saját készítésű húsaikat kínálták. Aztán mégegy érdekesség, ami szintén csak a végén derült ki és egyben megmagyarázza a pincérek leállíthatatlan ostromát is: minden asztalon van egy köralakú kartonlap, melynek a felfelé fordított zöld fele jelenti, hogy hajrá, jöhet még! míg a piros fele a mozdulni sem tudok, elég lesz.

A nagy zabálás ára vacsoraidőben 625 korona (kb. 6500,- Ft) per fő, melyben benne van mind a korlátlan salátabár, előétel svédasztal és a korlátlan, az asztalunkhoz szervírozott hús szállítmány. Külön csak az italokért és a desszertért kell fizetni. Ha csak a húsmentes svédasztalt választjuk, akkor 285 koronából (kb. 3000,- Ft) megússzuk.

Tetszett a hihetetlen ételkínálat, a folyamatosan frissülő svédasztal és az eddig még nem látott modell, ahogy a húsokat szervírozzák, mindez korlátlan fogyasztással, barátságos, pörgős kiszolgálással. Ami nem tetszett: a húsok a mi ízlésünknek kicsit túlsózottak voltak, az enteriőr jól néz ki, viszont az asztalok, székek tipikus gyorséttermi hangulatot árasztottak és a helyhezhez nem illően fapadosak, a pincérekkel nem volt gond, de mivel a hely nagyon népszerű,nagyon pörög, így egy kicsit futószalag érzésünk volt. Aztán amiről csak mi tehetünk: nem éheztettük ki eléggé magunkat, így nem tudtuk végigenni a kínálatot.